Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Boží Dar (město) [3199]



Boží Dar je významným centrem zimních sportů. Na obec přímo navazují lyžařské areály NOVAKO a NEKLID s kompletní nabídkou služeb pro lyžaře a snowboardisty. Skibusem lze dosáhnout lyžování na nejvyšší hoře Krušných hor – Klínovci. Obec lemují desítky kilometrů značených upravovaných běžeckých tratí. V blízkosti obce se nachází 5 přeshraničních stezek s propojením do sousedního Německa s možností využití běžeckého areálu Oberwiesenthal – Fichtelberg. V posledních letech proslul hromadný veřejný závod v běhu na lyžích – Karlův běh, v květnu pak navazující závod horských kol po stopách Karlova běhu s názvem Karel bike. Oba jsou již celostátními závody s mezinárodní účastí.

V letním období nabízí Boží Dar stovky kilometrů cyklotras a značených turistických cest s propojením na německou stranu hranice. Jsou zde naučné stezky Božídarské rašeliniště a Blatenský příkop.

V provozu je vlastivědné muzeum, infocentrum, tenisový kurt a prodejní hala – tržnice. Obec nabízí 1200 lůžek v ubytovacích zařízeních všech typů.

Nejvýznamnějším německým rodákem Božího Daru je Anton Günther, lidový písničkář, žijící v letech 1876-1937. Skládal písně motivované láskou k domovu v Krušných horách. Tyto písničky doslova zlidověly a staly se duchovním majetkem několika generací německého obyvatelstva Krušných hor. Jeho hrob na místním hřbitově se stal poutním místem. Každoročně v červnu u příležitosti jeho narození se na božídarském náměstí pořádá vzpomínková akce „Zpívání písní A. Günthera“. Nejvýznamnější osobností světového věhlasu, jejíž život byl po několik let spjat s Božím Darem, je řecký spisovatel Nikos Kazantzakis. Žil zde v letech 1929- 30 a 1931-32. Pobýval na osadě Myslivny, v domě pana Filipa Krause. Boží Dar se pro něho stal ideálním místem pro ztišení mysli a k nalezení tvůrčí inspirace horskou přírodou.

Významnými osobnostmi současného Božího Daru jsou Lukáš Bauer - nejúspěšnější český běžec na lyžích si při XX. ZOH v Turíně doběhl pro stříbrnou medaili v běhu na 15. kilometru klasicky a jeho nynější osobní trenér Miroslav Petrásek.

Rozhodnutím č. 8, předsedy Poslanecké sněmovny ze dne 10. října 2006, podle § 3 odst. 3) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), vydaném v souladu s § 29 odst. 3) zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, stanovil předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček obec Boží Dar městem. Zastupitelstvo obce Boží Dar svým usnesením č. 79/1 ze dne 11. října 2006 schválilo užíání názvu Město Boží Dar svým usnesením 79/1 ze dne 11. října 2006 schválilo užívání názvu město Boží Dar od pátku 13. října 2006.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Boží Dar (město) Karlovy Vary



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)