Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Březsko (obec) [29022]


foto Březsko (obec)
    Březsko - radnice (kap)

Obec Březsko leží ve střední části Moravy na jihozápadě Olomouckého kraje, v severní části okresu Prostějov, 2 km severně od města Konice.

Obec Březsko sousedí s katastrálními územími: na severovýchodě s Hvozdem, na západě s Ponikví a Ladínem, na jihozápadě, jihu a jihovýchodě s Konicí, na východě s Ochozí a Klužínkem.

Nadmořská výška intravilánu (zástavby) se pohybuje od 508 do 538 m n.m. (Skalka). Nejvyšším bodem katastrálního území je vrch severně od vodojemu při silnici na Hvozd (asi 555 m n. m.) a minimální nadmořská výška je 440 m n. m. v nejnižnějším cípu katastru ve žlebu Březského potoka u hranic s Konicí.

Březsko podle regionálního geomorfologického členění České republiky patří do evropského Hercynského systému a susystému Hercynská pohoří, dále do provincie Česká vysočina,Česko-moravská subprovincie, soustavy Brněnská vrchovina, subsoustavy Drahanská vrchovina, celku Konická vrchovina.

Celé území katastru leží v členitém terénu. Kopcovitý reliéf je jižní části katastru rozdělen údolím Březského potoka na hranici s Konicí (Sedliska).

Katastrální území Březska patří do chladné klimatické oblasti.Podnebí je přechodné a středně vlhké.Nejteplejším měsícem na Konicku je červenec s průměrnou teplotou 17,1°C, nejchladnější je leden s průměrnou teplotou -3,4°C. Roční průměrná teplota se pohybuje kolem 6°C.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Březsko (obec) Prostějov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)