Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Březsko (obec) [29022]



Obec Březsko leží ve střední části Moravy na jihozápadě Olomouckého kraje, v severní části okresu Prostějov, 2 km severně od města Konice.

Obec Březsko sousedí s katastrálními územími: na severovýchodě s Hvozdem, na západě s Ponikví a Ladínem, na jihozápadě, jihu a jihovýchodě s Konicí, na východě s Ochozí a Klužínkem.

Nadmořská výška intravilánu (zástavby) se pohybuje od 508 do 538 m n.m. (Skalka). Nejvyšším bodem katastrálního území je vrch severně od vodojemu při silnici na Hvozd (asi 555 m n. m.) a minimální nadmořská výška je 440 m n. m. v nejnižnějším cípu katastru ve žlebu Březského potoka u hranic s Konicí.

Březsko podle regionálního geomorfologického členění České republiky patří do evropského Hercynského systému a susystému Hercynská pohoří, dále do provincie Česká vysočina,Česko-moravská subprovincie, soustavy Brněnská vrchovina, subsoustavy Drahanská vrchovina, celku Konická vrchovina.

Celé území katastru leží v členitém terénu. Kopcovitý reliéf je jižní části katastru rozdělen údolím Březského potoka na hranici s Konicí (Sedliska).

Katastrální území Březska patří do chladné klimatické oblasti.Podnebí je přechodné a středně vlhké.Nejteplejším měsícem na Konicku je červenec s průměrnou teplotou 17,1°C, nejchladnější je leden s průměrnou teplotou -3,4°C. Roční průměrná teplota se pohybuje kolem 6°C.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Březsko (obec) Prostějov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)