Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Beřovice (obec) [2706]



Obec Beřovice a její část Bakov leží severně od Slaného v údolí Bakovského potoka, v nadmořské výšce 222 m. Beřovice pravděpodobné vznikly ve 14. století, nejsou však dochovány žádné zmínky. Bakov se připomíná již v roce 1267 jako tvrz. V době vlády Rudolfa II. byla na sýpce vytvořena krásná renesanční sgrafita, ještě dnes patrná, ale špatné udržovaná. Sýpka je v soukromých rukou.

V Beřovicích stojí na návsi kaplička z roku 1732, z roku 1794 pak pískovcová Boži muka. Mezi Beřovicemi a Dolínem jsou pak další Boží muka. U domu čp. 43 je pískovcový památník na památku lidového písmáka Valeriána Pejši a uprostřed návsi pískovcový pomník padlým v 1. světové válce.

Kolem Bakovského potoka se nacházejí významné krajinné prvky. Obec je začleněna do DSO Mikroregionu Bakovského potoka a DSO Přemyslovci.

Hospodářství
Obě části obce mají zemědělský charakter. V zemědělství také převážná část obyvatel dříve pracovala. Dnes však většinou dojíždí za prací převážné do Slaného, ale i do okolních měst a obci. Podnikání je nejvíce rozvinuto v oblasti služeb. Ty jsou zajišťovány v oboru zámečnictví, autodoprava a ubytování. V Beřovicích má sídlo společnost Golf Beřovice s.r.o., dále jsou zde provozovny družstva DEXIM a FRIGO LOGISTIK SERVICE s.r.o.

Investiční výstavba

V obci proběhla výstavba vodovodu a plynofikace části obce.

Občanská vybavenost
Obec Beřovice je dobře zásobena věcmi denní potřeby v prodejně se smíšeným zbožím, která je ve vlastnictví obce a je pronajata soukromému provozovateli. V této prodejně nakoupíme i zeleninu a zahradnické potřeby. Lékařská péče je převážně zajišťována u lékařů ve Slaném. V golfovém areálu je restaurace přístupná veřejnosti


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Beřovice (obec) Kladno



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)