Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Beřovice (obec) [2706]



Obec Beřovice a její část Bakov leží severně od Slaného v údolí Bakovského potoka, v nadmořské výšce 222 m. Beřovice pravděpodobné vznikly ve 14. století, nejsou však dochovány žádné zmínky. Bakov se připomíná již v roce 1267 jako tvrz. V době vlády Rudolfa II. byla na sýpce vytvořena krásná renesanční sgrafita, ještě dnes patrná, ale špatné udržovaná. Sýpka je v soukromých rukou.

V Beřovicích stojí na návsi kaplička z roku 1732, z roku 1794 pak pískovcová Boži muka. Mezi Beřovicemi a Dolínem jsou pak další Boží muka. U domu čp. 43 je pískovcový památník na památku lidového písmáka Valeriána Pejši a uprostřed návsi pískovcový pomník padlým v 1. světové válce.

Kolem Bakovského potoka se nacházejí významné krajinné prvky. Obec je začleněna do DSO Mikroregionu Bakovského potoka a DSO Přemyslovci.

Hospodářství
Obě části obce mají zemědělský charakter. V zemědělství také převážná část obyvatel dříve pracovala. Dnes však většinou dojíždí za prací převážné do Slaného, ale i do okolních měst a obci. Podnikání je nejvíce rozvinuto v oblasti služeb. Ty jsou zajišťovány v oboru zámečnictví, autodoprava a ubytování. V Beřovicích má sídlo společnost Golf Beřovice s.r.o., dále jsou zde provozovny družstva DEXIM a FRIGO LOGISTIK SERVICE s.r.o.

Investiční výstavba

V obci proběhla výstavba vodovodu a plynofikace části obce.

Občanská vybavenost
Obec Beřovice je dobře zásobena věcmi denní potřeby v prodejně se smíšeným zbožím, která je ve vlastnictví obce a je pronajata soukromému provozovateli. V této prodejně nakoupíme i zeleninu a zahradnické potřeby. Lékařská péče je převážně zajišťována u lékařů ve Slaném. V golfovém areálu je restaurace přístupná veřejnosti


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Beřovice (obec) Kladno



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)