Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Karlova Studánka (obec) [2047]


foto Karlova Studánka (obec)
    Hotel Slezský dům (rimanecek)

Ti, kteří hledají odpočinek od civilizačního shonu nebo se chtějí alespoň na chvíli vrátit do atmosféry 19. století či ti, kteří touží dýchat čistý vzduch, napít se čisté minerální vody a vnímat krásu hlubokých lesů, pro ty je Karlova Studánka jako stvořená.

Karlova Studánka je nejvýše položenou obcí okresu Bruntál (800 m n. m.). Je vstupní branou na druhý nejvyšší vrchol České republiky – Praděd (1492 m n. m.) V těchto místech jsou i atraktivní naučné stezky, turistické a lyžařské trasy v Hrubém Jeseníku.

Prioritou Karlovy Studánky je lázeňství, které stálo u zrodu obce, zhruba 200 let staré. Díky své ideální geografické poloze uprostřed jesenických hor jsou tyto lázně známé svým jedinečných horským klimatem a výbornou minerální vodou, jejíž léčivé účinky jsou opředeny mnohými legendami. V obci žije kolem 250 stálých obyvatel, nicméně každoročně se obyvatelstvo rozroste o dalších 300 – 400 osob. Jsou to vesměs pacienti a rekreanti, kteří se zde jezdí léčit a odpočinout. Karlova Studánka je dobře dostupná po silnici. Komunikace vedou třemi směry a ze všech větších měst v okolí je to i stejně daleko. Vzdálenost od okresního města Bruntál, Rýmařova nebo Jeseníku je kolem 25 km. Nákladní vozidla přitom mají vjezd do obce zakázán, určitá omezení ovšem platí i pro osobní auta a autobusy.

Lázeňské budovy v obci jsou ve slohu empíru, vznikly v 19. století. Mezi nejznámější patří hotel Slezský dům, dále např. Pitný pavilon či budova bazénu. Stylová je vilka Vlasta. Empírový je i zdejší Kostel P. Marie - uzdravení nemocných. Pochází z roku 1840 a jeho interiér byl zařízen převážně díly slavného slezského sochaře Bernharda Kutzera z nedalekého Horního Údolí. Mezi další atrakce lázeňské obce se v zimě řadí tzv. Ledová homole - zmrzlý proud vody na návsi. nachází se zde i solná jeskyně.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Karlova Studánka (obec) Bruntál



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)