Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Karlova Studánka (obec) [2047]



Ti, kteří hledají odpočinek od civilizačního shonu nebo se chtějí alespoň na chvíli vrátit do atmosféry 19. století či ti, kteří touží dýchat čistý vzduch, napít se čisté minerální vody a vnímat krásu hlubokých lesů, pro ty je Karlova Studánka jako stvořená.

Karlova Studánka je nejvýše položenou obcí okresu Bruntál (800 m n. m.). Je vstupní branou na druhý nejvyšší vrchol České republiky – Praděd (1492 m n. m.) V těchto místech jsou i atraktivní naučné stezky, turistické a lyžařské trasy v Hrubém Jeseníku.

Prioritou Karlovy Studánky je lázeňství, které stálo u zrodu obce, zhruba 200 let staré. Díky své ideální geografické poloze uprostřed jesenických hor jsou tyto lázně známé svým jedinečných horským klimatem a výbornou minerální vodou, jejíž léčivé účinky jsou opředeny mnohými legendami. V obci žije kolem 250 stálých obyvatel, nicméně každoročně se obyvatelstvo rozroste o dalších 300 – 400 osob. Jsou to vesměs pacienti a rekreanti, kteří se zde jezdí léčit a odpočinout. Karlova Studánka je dobře dostupná po silnici. Komunikace vedou třemi směry a ze všech větších měst v okolí je to i stejně daleko. Vzdálenost od okresního města Bruntál, Rýmařova nebo Jeseníku je kolem 25 km. Nákladní vozidla přitom mají vjezd do obce zakázán, určitá omezení ovšem platí i pro osobní auta a autobusy.

Lázeňské budovy v obci jsou ve slohu empíru, vznikly v 19. století. Mezi nejznámější patří hotel Slezský dům, dále např. Pitný pavilon či budova bazénu. Stylová je vilka Vlasta. Empírový je i zdejší Kostel P. Marie - uzdravení nemocných. Pochází z roku 1840 a jeho interiér byl zařízen převážně díly slavného slezského sochaře Bernharda Kutzera z nedalekého Horního Údolí. Mezi další atrakce lázeňské obce se v zimě řadí tzv. Ledová homole - zmrzlý proud vody na návsi. nachází se zde i solná jeskyně.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Karlova Studánka (obec) Bruntál



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)