Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Vyškov (město) [1006]


foto Vyškov (město)
    Vyškov - radnice (xhlav)

Starobylé biskupské město Vyškov se nachází na jižní Moravě, východně od Brna na horním toku řeky Hané. Oblast je známá především bitvou tří císařů – bitvou u Slavkova, ve které se střetl Napoleon s ruským carem a rakouským císařem. Velká část turistů navštíví město právě z důvodu návštěvy slavného bojiště. Vyškov však nabízí i další atrakce včetně netradiční ZOO, kde vedle exotických zvířat najdete i domácí hospodářská zvířata a DINOpark.

Historie

O obci Vyškov nacházíme první zmínky v listině z roku 1141. Počátkem 13. století je Vyškov sídlem zeměpanských úředníků, později obec získávají olomoučtí biskupové, jejichž majetkem zůstane po více jak 600 let. Ve 14. století je již jedním z nejvýznamnějších měst olomouckého biskupství. Vznešené město bylo obehnáno hradbami, mělo kostel a krásný zámek se zahradou. Zkáza přišla během husitských a následných uherských válek. Město bylo zpustošeno a vypáleno. Pro rychlejší obnovu města byli měšťané zbaveni některých povinností. Klidnější 16. století přineslo rychlý hospodářský rozkvět až do třicetileté války. Dvakrát vypleněné město přišlo o většinu obyvatel a budov. I po této ráně se však obec znovu rychle vzpamatovala a koncem 17. století zažívala největší rozkvět od svého založení. Rozšíření zámku a zahrady vynesly městu označení „Moravské Versailles“. Nadějný rozkvět zastavil velký požár v roce 1753, který zničil téměř celé město včetně zámku. Zámek obnoven, ale bývalé slávy již nedosáhl. V předvečer bitvy u Slavkova se na zámku sešel ruský car Alexandr s rakouským císařem Františkem. Po skončení napoleonských válek se město s přicházejícím průmyslovým rozvojem rozšiřuje za své hranice a jsou částečně zbořeny městské hradby. Hospodářský rozvoj pokračoval s malou přestávkou až do začátku 2. světové války. Po jejím skončení patřilo město k nejvíce postiženým městům. Entuziasmus obyvatel však významně přispěl k obnově města a jeho rozvoj pokračoval i v následujících desetiletích.

Kultura

Během celého roku je pořádána celá řada výstav, koncertů divadelních představení a besed. Řada akcí se týká i slavné bitvy u Slavkova. Tyto akce jsou pořádány Městským kulturním střediskem, knihovnou, Domem dětí a mládeže, muzeem. Ve městě funguje také kino a hvězdárna.

Aktivity

Největším lákadlem všech příznivcům vodních radovánek je místní aquapark. Jeho krytý bazén s atrakcemi a letní plavecký areál ocení malí i velcí. Kromě tradičních sportovišť najdete ve městě i squash centrum či paintballové hřiště s veškerým servisem. Ve spolupráci s obcí Blansko byla nedávno otevřena cyklostezka „srdcem jižní Moravy“, která zavede zájemce k zajímavým místům kraje.

Zajímavosti

ZOO Vyškov nabízí zajímavý přehled nejen exotických, ale také domácích hospodářských zvířat. Především děti se tak dozvědí nejen o cizokrajných zvířatech, ale také o zvířatech žijících v České republice. Vyškovský zámek je v současnosti sídlem Muzea Vyškovska. Nejen fanoušci letadel navštíví expozici Nadace letecké historické společnosti na vyškovském letišti. Mezi nejstaršími exponáty patří části letounů havarovaných v průběhu 2. světové války. V nejbližším okolí města dále naleznete Račický zámek, keltské hradiště Černov či pozůstatky rotundy sv. Pantaleona v Pustiměři.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Vyškov (město) Vyškov
obec, osada Výškov (obec) Louny



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)