Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Vyškov (město) [1006]



Starobylé biskupské město Vyškov se nachází na jižní Moravě, východně od Brna na horním toku řeky Hané. Oblast je známá především bitvou tří císařů – bitvou u Slavkova, ve které se střetl Napoleon s ruským carem a rakouským císařem. Velká část turistů navštíví město právě z důvodu návštěvy slavného bojiště. Vyškov však nabízí i další atrakce včetně netradiční ZOO, kde vedle exotických zvířat najdete i domácí hospodářská zvířata a DINOpark.

Historie

O obci Vyškov nacházíme první zmínky v listině z roku 1141. Počátkem 13. století je Vyškov sídlem zeměpanských úředníků, později obec získávají olomoučtí biskupové, jejichž majetkem zůstane po více jak 600 let. Ve 14. století je již jedním z nejvýznamnějších měst olomouckého biskupství. Vznešené město bylo obehnáno hradbami, mělo kostel a krásný zámek se zahradou. Zkáza přišla během husitských a následných uherských válek. Město bylo zpustošeno a vypáleno. Pro rychlejší obnovu města byli měšťané zbaveni některých povinností. Klidnější 16. století přineslo rychlý hospodářský rozkvět až do třicetileté války. Dvakrát vypleněné město přišlo o většinu obyvatel a budov. I po této ráně se však obec znovu rychle vzpamatovala a koncem 17. století zažívala největší rozkvět od svého založení. Rozšíření zámku a zahrady vynesly městu označení „Moravské Versailles“. Nadějný rozkvět zastavil velký požár v roce 1753, který zničil téměř celé město včetně zámku. Zámek obnoven, ale bývalé slávy již nedosáhl. V předvečer bitvy u Slavkova se na zámku sešel ruský car Alexandr s rakouským císařem Františkem. Po skončení napoleonských válek se město s přicházejícím průmyslovým rozvojem rozšiřuje za své hranice a jsou částečně zbořeny městské hradby. Hospodářský rozvoj pokračoval s malou přestávkou až do začátku 2. světové války. Po jejím skončení patřilo město k nejvíce postiženým městům. Entuziasmus obyvatel však významně přispěl k obnově města a jeho rozvoj pokračoval i v následujících desetiletích.

Kultura

Během celého roku je pořádána celá řada výstav, koncertů divadelních představení a besed. Řada akcí se týká i slavné bitvy u Slavkova. Tyto akce jsou pořádány Městským kulturním střediskem, knihovnou, Domem dětí a mládeže, muzeem. Ve městě funguje také kino a hvězdárna.

Aktivity

Největším lákadlem všech příznivcům vodních radovánek je místní aquapark. Jeho krytý bazén s atrakcemi a letní plavecký areál ocení malí i velcí. Kromě tradičních sportovišť najdete ve městě i squash centrum či paintballové hřiště s veškerým servisem. Ve spolupráci s obcí Blansko byla nedávno otevřena cyklostezka „srdcem jižní Moravy“, která zavede zájemce k zajímavým místům kraje.

Zajímavosti

ZOO Vyškov nabízí zajímavý přehled nejen exotických, ale také domácích hospodářských zvířat. Především děti se tak dozvědí nejen o cizokrajných zvířatech, ale také o zvířatech žijících v České republice. Vyškovský zámek je v současnosti sídlem Muzea Vyškovska. Nejen fanoušci letadel navštíví expozici Nadace letecké historické společnosti na vyškovském letišti. Mezi nejstaršími exponáty patří části letounů havarovaných v průběhu 2. světové války. V nejbližším okolí města dále naleznete Račický zámek, keltské hradiště Černov či pozůstatky rotundy sv. Pantaleona v Pustiměři.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Vyškov (město) Vyškov
obec, osada Výškov (obec) Louny



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)