Přihlásit
Mobilní verze s GPS


Expedice.rps.cz na facebooku



Čínská rep. - Tchaj-wan - informace o zemi



hl. město: Tchaj-pej (台北, Táiběi)
svetadíl: Asie
rozloha: 35980 km2


Popis:
Státní vlajka Čínská rep. - Tchaj-wan

Tchaj-wan (též Taiwan; čínsky 台灣, tongyong pinyin Táiwan, hanyu pinyin Táiwān, tchajwansky Tâi-oân) je běžné označení státního útvaru, jehož oficiální jméno je Čínská republika (čínsky 中華民國, tongyong pinyin Jhonghuá Mínguó, hanyu pinyin Zhōnghuá Mínguó, český přepis Čung-chua min-kuo, tchajwansky Tiong-hoâ Bîn-kok).

Taiwan je dnes de facto nezávislý demokratický stát. Za nezávislý (resp. stát reprezentující Čínu) jej ovšem v důsledku systematického nátlaku ČLR (která si na jeho území činí nárok) uznává jen 23 zemí (stav k dubnu 2008)[1].

Republika zahrnuje vedle ostrova Tchaj-wanu i Peskadorské ostrovy (Pcheng-chu) v Tchajwanském průlivu, ostrovy Lü-tao, Lan-jü, Ťin-men (v taiwanském přepisu též Kinmen), Ma-cu (někdy též Matsu) a další.

Od pádu dynastie Čching v roce 1911 do roku 1949 zahrnoval pojem Čínská republika celé území pevninské Číny a od roku 1945 i Tchaj-wanu, předtím okupovaný Japonskem. V r. 1949 vznikla na pevnině ČLR a vláda Čínské republiky se i s parlamentem přemístila na Tchaj-wan.






Státní vlajka Čínská rep. - Tchaj-wan

(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)