Hornomlýnský rybník (rybník)


Seznam lokalit v okolí


přehrada, rybník, jezero, zatopený lom Hornomlýnský rybník (rybník) vzdálenost: 0 km

Správa a údržba

Na rybníce je 1x měsíčně prováděna prohlídka TBD. V rámci prohlídky probíhá kontrola všech objektů rybníka a je měřena průhlednost vody. V rámci údržby je prováděna údržba zeleně a úklid.

Historie

Okolí rybníka nebylo dříve zarostlé jako v současné době. Kolem rybníka se rozkládaly pastviny a na pravém břehu vyčnívaly skalní výchozy. Původní plocha rybníka byla cca 1,9 ha.

Svou dnešní podobu získal rybník až v 90. letech minulého století, kdy v rámci odvádění dešťových vod z nových sídlišť v Kunraticích byla část rybníka zasypána a vznikla zde dešťová usazovací nádrž Vernerák. V souvislosti s výstavbou této nádrže bylo provedeno nové opevnění hráze a zvýšení bezpečnostního přelivu.

Ochrana přírody

Z přírodního hlediska není rybník příliš zajímavý, a to díky tomu, že jeho břehy prudce klesají do vody a jsou většinou zastíněny stromy. Na pravém břehu rybník stíní zejména u nás nepůvodní akát. Jediná cennější část je u nátoku do rybníka, kde se nachází malá rákosina. I tak zde ale můžeme vidět některé běžné živočichy, jako je kachna divoká, slípka zelenonohá, skokan zelený či užovka obojková. Ke vzácnějším druhům patří čolek obecný.

Celkově zde bylo v okolí rybníka zaznamenáno 47 druhů rostlin, 4 druhy obojživelníků, 282 druhů motýlů, 7 druhů vodních měkkýšů a 3 druhy ptáků.

Chov ryb

Rybník slouží k extenzivnímu chovu ryb a každý podzim se zde provádí výlov.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit




zdroj: www.KrasneCesko.cz