Libocký rybník (rybník)


Seznam lokalit v okolí


přehrada, rybník, jezero, zatopený lom Libocký rybník (rybník) vzdálenost: 0 km

Vodní tok: Litovicko-Šárecký potok 
ČHDP: 1 – 12 – 02 – 004
Typ nádrže: boční 
Účel nádrže: chov ryb, odběr vody, krajinotvorný
Plocha hladiny: 27 035 m2 
Objem nádrže: 44 933 m3 
Typ vzdouvací stavby: zemní sypaná hráz (výška cca 2,5 m)
Vlastník: Hlavní město Praha 
Správa: Lesy hl. m. Prahy
Rybí hospodaření: Sportovní rybářský revír č. 401 012 Šárecký potok 1 podrevír č.2 - rybník Libocký

 

Správa a údržba

Na rybníce je 1x měsíčně prováděna prohlídka TBD. V rámci prohlídky probíhá kontrola všech objektů rybníka a je měřena průhlednost vody. V rámci údržby je prováděna údržba zeleně a úklid.

Historie

Na základě historických map a zákresů se odhaduje založení rybníka zhruba do konce 18. století. Rybník byl postaven jako průtočný na Litovickém potoce. Původně byl nazýván "Markitskej panskej rybník", později se začal používat název Libocký podle stejnojmenné obce. Historicky rybník byl, a nadále je, zdrojem vody pro vodovod Pražského hradu, kde je voda využívána zejména k závlahám. Voda je 
z rybníka odebírána odběrným objektem umístěným v severovýchodní části hráze. V minulosti byla voda na Pražský hrad vedena systémem otevřených příkopů a trub, v současné době je již celý vodovod veden pod zemí.

V roce 1963 byl rekonstruován odběrný objekt pro hradní vodovod a jeho dílčí úpravy byly do dnešní podoby provedeny v 2. polovině 90. let minulého století při úpravě rybníka.

V roce 1987 byla provedena celková rekonstrukce rybníka. Rybník byl odbahněn a hráz byla opevněna polovegetačními tvárnicemi. Aby se rybník nezanášel sedimenty z potoka, byl přestavěn z průtočného na boční (tedy napájený zatrubněným náhonem). Úpravám neunikl ani Litovický potok, který byl napřímen, jeho koryto bylo prohloubeno a opevněno tak, jak ho vidíme dodnes.

Ochrana přírody

Vegetační doprovod rybníka je velmi strohý a druhově chudý. K významným dřevinám patří pouze památný strom – dub letní - nacházející se na levém břehu rybníka. Za zmínku ještě stojí vzrostlá smuteční vrba na nátoku.

V roce 2008 byly v rámci zpřírodnění okolí rybníka provedeny výsadby původních druhů dřevin a keřů. 
K vodní hladině se vysadily vrby a olše, na břehy pak javory a duby. Aby bylo alespoň z části zakryto nevzhledné opevnění z polovegetačních tvárnic, byly břehy osázeny rohožemi se vzrostlou mokřadní vegetací.

Chov ryb

S účinností od 30.4. 2011 vznikl nový rybářský revír převodem z rybochovných zařízení.

Rybník je sportovní rybářský revír č. 401 012 Šárecký potok 1, podrevír č..2 - rybník Libocký, obhospodařovaný Českým rybářským svazem, územním svazem města Prahy.

Lov ryb je povolen pouze z hráze pod železniční tratí a dále z části levého břehu rybníka podél Litovického potoka – označeno tabulemi. V období od 15.6. do 31.8. je lov ryb povolen pouze v době od 04:00 do 10:00 a od 17:00 do 24:00. Lov přívlačí je povolen od 1.9. do 31.12.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit

Hodnocení návštěvníků: 4.0000


zdroj: www.KrasneCesko.cz