Xaverovský háj (rezervace)


Seznam lokalit v okolí


rezervace, přírodní zajímavost Xaverovský háj (rezervace) vzdálenost: 0 km

Xaverovský háj náležel v minulosti k velkostatku Dolní Počernice, který byl v předbělohorské době v držení rodu Čejků z Olbramovic. V 2. polovině 17. století patřil po řadu let Colloredům. Od 18. století jej postupně drží rody Swers, Ehrenfeldové, Dohalští a Enisové. Od počátku druhé poloviny 19. století je velkostatek Dolní Počernice v majetku rodiny Dercsenyi až do první pozemkové reformy. V roce 1923 velkostatek koupila pražská obec. V roce 1953 převzal tento majetek stát a v roce 1956 převzaly jeho správu Státní lesy, lesní závod Brandýs nad Labem, později lesní závod Zbraslav. Od roku 1998 docházelo postupně k přebírání jednotlivých parcel lesa do majetku hlavního města Prahy a v roce 2002 byl celý les již v majetku obce. Převážná část území patří do katastru obce Dolní Počernice, malá část okolo rybníků na severu patří k obci Horní Počernice, cíp na jeho východě pak do katastrálního území Běchovice. 

Z historických záznamů víme, že oblast nebyla souvisle zalesněna, na území lesního komplexu se nalézalo několik vesnic, které po jejich zániku během třicetileté války pohltil i s okolními polnostmi les. Do roku 1840 byla zalesněna pouze východní část lesa (viz historická mapa).

Hospodaření v tomto lese dokládá pramen z roku 1825, který zmiňuje les při Dolních Počernicích, zvaný Háj, o výměře asi 55 ha, který poskytoval pro místní potřebu palivové dříví. V té době byl les obhospodařován jako pařezina. V letech 1950–1972 byly zalesněny zemědělské pozemky o výměře 40 ha a přičleněny k původnímu lesu. V osmdesátých letech byl pak v západní části vykácen průsek pro výstavbu dálnice pražského okruhu, který od lesa oddělil jeho nejzápadnější cíp. 

Rekreace

Díky rozsáhlým porostům dubu a lípy je Xaverovský háj jedním z nejpřírodnějších pražských lesů. Svou polohou, mírným sklonem a množstvím cest a pěšinek láká na procházky i delší výlety. V lese je možné využít i nainstalované lavičky k posezení pod korunami stromů.

Xaverovský háj je součástí přírodního parku Klánovice-Čihadla, který je největším pražským přírodním parkem. Lesem prochází dvě cyklistické stezky a modrá a žlutá turistická značka. Po žluté značce se můžeme do Xaverovského háje vydat z centra Dolních Počernic a od Počernického rybníka. U bývalé hájovny se tato stezka napojuje na modrou značku, která vede od nádraží v Běchovicích a dále pak pokračuje do Klánovického lesa. V severní části sousedí s lesem přírodní koupaliště u rybníka Eliška. Rybník slouží též jako rybářský revír pro sportovní rybolov. V rámci podpory rekreačního využití lesa byly v posledních pěti letech opraveny všechny hlavní lesní cesty. Prosíme, chovejte se k přírodě ohleduplně, zejména při návštěvách lesa se psy. Nenechávejte je volně běhat a rušit zvěř.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz