Horní Heřmanice (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Horní Heřmanice (obec) vzdálenost: 0 km

Dříve také Ober Hermanitz. Základní statistické údaje k 1. 3. 2001 : počet obyvatel 484 143 trvale obydlených domech, katastrální výměra 1573 ha. V obci je samostatný obecní úřad, 465 391 212, základní škola a pošta. Poloha: 49o 58 severní šířky, 16o 40 východní délky, nadmořská výška 537 m. Obec má tři části, Horní Heřmanice, Dolní Heřmanice a Rýdrovice.

Podhorská obec leží na saméí česko-moravské hranici, pod nejvýchodnějšími výběžky Orlických hor ve výšce kolem 600 m n.m. Vznikla sloučení tří dříve samostatných vsí Horní Heřmanice, Dolní Heřmanice a Rýdrovice. Vznik a původ Horních a Dolních Heřmani se datuje do 13. století, Písemná zmínka je na listině z roku 1304. Ves Rýdrovice pak vznikla pozdějí, přibližně kolem roku 1790. Významnými stavbami v obci je kostel a fara. Kostel sv. Jiří je dílem italského architekta Antonia Saly a byl postaven v letech 1706 - 1712. Dnes je celý kostelní areál včetně hřbitovní branky a kaple prohlášen za kulturní památku. Zděná fara pochází z roku 1749. Obec se může pochlubit novou budovou šloly z konce 80. let a zrekonstruovaným společenským sálem s pohostinstvím. Přímo v obci se nachází udržované dřevěné chalupy, jako doklad lidové architektury. To vše svědčí o poměrně zachovalém prostředí, krajině a přírodě. Blízké i vzdálené okolní obce jsou jako stvořené pro pěší turistiku, cykloturistiku a zimní sporty, malý lyžařský vlek, vhodný zejména pro mládež, je přímo v centru obce. Hřebenová turistická cesta Bukovohorskou hornatinou, která prochází horní částí obce, nabízí po celý rok překrásné výhledy do Čech i na Moravskou stranu. Její vrcholy Suchý vrch a Buková hora dosahují výšky téměř 1000 m n. m.

Známým zimním lyžařským střediskem jsou 10 km vzdálené Čenkovice s běžeckými tratěmi a lyžařskými vleky. Turisty jistě zaujme pohraniční opevnění z 2.svět. války na Kralicku, jehož některé objekty jsou zpřístupněny. Za zhlédnutí stojí poutní kostel na Hoře Matky Boží u nedalekých Králík.

Náročnější turisty jistě uspokojí výstup na Kralický Sněžník (1424 m n. m.) k pramenům řeky Moravy, či výlet do vzdálenějších Jeseníků.Koupání nabízí romantické prostředí přehrady v Pastvinách. Patnáct kilometrů vzdálený hraniční přechod Dolní Lipka umožňuje přístup do sousedního Polska.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz