Ostrov (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Ostrov (obec) vzdálenost: 0 km

Obec Ostrov 6 km západně od Lanškrouna se rozkládá v délce čtyř kilometrů v údolí Ostrovského potoka a leží pod výrazným hřbetem Třebovských stěn. i přes malou vzdálenost, která dělila Ostrov od Lanškrouna, patřila ves od svého vzniku na Lanšpersko. Poprvé je připomínána jako villa Michaelis v roce 1292 první donační listině krále Václava ii., jíž daroval Lanšpersko jím založenému klášteru na Zbraslavi. Podruhé je připomínána roku 1304 jako Michelsdorf v druhé darovací listině, v niž panovník kromě Lanšperka přidal cisterciákům ještě Lanšpersko. Jako půdorys této lánové vsi, tak i původ jejího jména (z osobního jména lokátora-zakladatele) vypovídají o tom, že byla založena německými kolonisty. Už před husitskými válkami je do Ostrova zřejmě začal počešťovat. zatímco ještě roku 1412 je zmiňována v listině litomyšlského biskupa Jana Želivského pod německým názvem Michelsdorf, v roce 1417 se poprvé objevuje jeho české pojmenování jako Vostrev v třebovské městské knize.

Od roku 1349, kdy je v Ostrově zmińován farní kostel, byla ves sídlem samostatné farnosti až do začátku třicetileté války. V této době byl Ostrov, podobně jako celé okolí Lanškrouna, protestantské. Po svém nástupu ale nový majitel Lanškrounského vypověděl všechny evangelické duchovní ze svých statků. V těžkých letech třicetileté války pak fara v Ostrově zanikla - nejen kvůli nedostatku katolických kněží. Přestože byl rok 1628 Ostrov v nejbližším okolí Lanškrouna nejlidnatější vesnicí, válkou postižní obyvatelé by nebyl i schopni svého duchovního pastýře uživit. Od dvacátých let 17. století tak byla vesnice přifařena k Lanškrounu a až v roce 1677 přidělena do kolatůry fary čermenské. V této době )1677) probleskla i v Ostrově morová nákaza, která postihla lanškrounské předměstí.

Mezi pozoruhodné památky v obci patří kostel sv. Mikuláše, jehož předchůdce byl vystavěn v roce 1685. V roce 1772 však vyhořel. V roce 1773 začala stavba nového kostela která byla ukončena 1798, o pět let později byly na věž umístěny hodiny. K pamětihodnostem patří pomník odhalený císařem Josefem II. v roce 1882 a mnladší pomník obětem první světové války u zdejší pošty.

V Ostrově v současné době žije 578 obyvatel ve 150 domech.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit

Hodnocení návštěvníků: 8.0000

zdroj: www.KrasneCesko.cz