Zámek - Bečov nad Teplou (hrad, zámek)


Seznam lokalit v okolí


hrad, zámek, tvrz, hradiště Zámek - Bečov nad Teplou (hrad, zámek) vzdálenost: 0 km

Hrad založen pány Borši z Rýzmburka (původně z Oseka) koncem 13. nebo počátkem 14. století. Hrad sloužil na ochranu křižovatky významných zemských cest. Z doby založení částečně pochází čtyřpatrová obytná věž v obdélníkovém půdorysu. Dalším majitelem se stal Jindřich Starší z Plavna, který byl však nepřítelem krále Václava IV. a také husitů. Hrad dobyl hejtman Jakoubek z Vřesovic. Hrad vlastnil v 15. století rod Pluhů z Rabštejna a panství s hradem se velmi dařilo. Bohatství obstarávaly hlavně výnosy z cínových dolů v Horním Slavkově.

Hrad také vystřídal další majitele. V letech 1407-1495 patřil pánům z Plavna, poté Pflugům z Rabštejna, kteří dali svému sídlu zhruba dnešní podobu. V následujícím období vznikl ještě malý renesanční palác.

V roce 1624 koupili hrad Questenberkové a Jan Adam Questenberk nechal na začátku 18. století postavit nový barokní zámek v obdélníkovém tvaru o dvou patrech. K zámku přiléhala osmiboká kaple.Po zkušenostech třicetileté války, kdy byl hrad v letech 1647-1648 v moci Švédů, měl být silně opevněn. Realizovala se pouze bašta v podhradí, která byla v polovině 18. století za Questenberků přestavěna a vtělena do nově budovaného zámeckého objektu. Teprve počátkem 19. století se dotkly stavební úpravy i staré části hradu. Tehdy, když roku 1813 přešlo panství do vlastnictví rodu Beaufort-Spontini, byla zbořena stará brána, stržena část traktu, otevřeno vnitřní nádvoří a hrad propojen se zámkem v jeden celek. Z let 1860-1870 se datuje několik projektů přestavby. Renovačních prací se zúčastnili J. Zítek a J. Mocker, celý plán však nebyl realizován. Úpravy se dotkly zakončení hlavní věže, kaple a interiérů.

 


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit

Hodnocení návštěvníků: 10.0000







zdroj: www.KrasneCesko.cz