Koruna (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Koruna (obec) vzdálenost: 0 km

V současné době je obydleno 54 obytných stavení s trvale přihlášeným počtem 137 osob české národnosti. 7 chalup je užíváno k rekreačním účelům. V obci byl vybudován vodovodní systém, telefonní linka, je plně elektrifikována a v roce 2003 byla dokončena plynofikace obce. Do obce dojíždí 5x denně autobus ČSAD. Je zde také prodejna se smíšeným zbožím. V obci je možnost bezdrátového připojení k internetu, které poskytuje firma Fofrnet a Omega. V nejbližší době zde bude možnost ADSL připojení. Do zaměstnání občané dojíždějí do obce Třebařov, Moravské Třebové, Lanškrouna, Zábřeha na Moravě a České Třebové.

 

Poněvadž třebařovský dvůr již po léta vykazoval jen nepatrný výtěžek, byl roku 1771 zrušen, jeho pozemky přiděleny novým osídlencům. Osídlenecké domky vytvořily kolonii, která dostala jméno Třebařovský Dvůr a byla samostatnou obcí až do r. 1849, kdy byla připojena k Malému Třebařovu.

Ostatní pozemky rozparcelovalného dvora dostali do vlastnictví další osídlenci, kteří si zbudovali své příbytky na vyvýšenině jeden a půl kilometru východně od Třebařovského Dvora. Na návrh zábřežského vrchního úředníka dostala tato osada jméno Koruna podle bývalého blízkého kláštera. Zpočátku byla osada Koruna připojena k Malému Třebařovu, roku 1797 se osamostatnila a měla vlastního rychtáře, ale r. 1849 byla znovu spojena s Malým Třebařovem. Konečně r. 1867 získala zase samostatnost a toho roku si zdejší občané volili vlastního starostu.

Až do roku 1883 patřily obce Třabařovy i obec Koruna stále k okresu Zábřeh, teprve uvedeného roku byly připojeny k Moravské Třebové.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz