Lašské národopisné muzeum a galerie - Sedliště (muzeum)


Seznam lokalit v okolí


muzeum Lašské národopisné muzeum a galerie - Sedliště (muzeum) vzdálenost: 0 km

Pojem „Lašské muzeum“ nebo „Muzeum Lašská jizba“ zavedl slavný sedlišťský národopisec a historik Joža Vochala(*1892 +1965). V roce 1908 vzniklo v Sedlištích Lašské národopisné sdružení „Sedlišťané“, u jehož zrodu stál Joža Vochala a organizoval zájezdy krojovaných skupin do Hradce Králové a do Prahy. Přenesl sbírky ze Sedlišť do Frýdeckého zámku a později založil první muzeum. Muzejní sbírka, kterou můžeme zhlédnout ve stálé expozici Lašského muzea v Sedlištích, má dnes část toho, co se zde zachovalo. Velká část sbírky byla převezena do Frýdku.

Samostatnou část muzea tvoří historická knihovna, zaměřena na kulturu lašska, čítající přes 5 000 svazků a rukopisů. Regály s historickými svazky jsou vkusně včleněny do místnosti obecní knihovny, ve které se mimo jiné nacházejí cenné knihy dovezené z Číny. Největší plocha je ale věnována v Lašské galerii výstavám našeho i zahraničního současného výtvarného umění. Lašská galerie připravuje také první ročník Mezinárodního sochařského sympozia v Sedlištích.
Lašské muzeum a galerie je také organizátorem a iniciátorem dalších kulturních aktivit v obci.

Lašská galerie je zaměřena na výstavy současného českého a zahraničního výtvarného umění. Tato koncepce byla zahájena v listopadu 2002 výstavou Emila Adamce „Třetí návrat“. V roce 2003 galerie uspořádala 9 výstav architektury, sochařství, malířství, fotografie a užitého umění (Emil Adamec - socha a architektura, Roman Bret - malba a grafika, Karel Mommers, Holandsko - socha a fotografie, Michael Kocych - architektura a urbanismus, Jiří Kluska a Fotoklub Art Collegium - fotografie, Jindřich Štreit – fotografie a Tchang Jung Ling, Čína - čajová keramika).
Zajímavosti
Základem Lašského muzea byly tzv. Lašské jizby, kterých bylo v Sedlištích pět. Tyto „jizby“ byly v podstatě běžně zařízené světnice statků, do nichž se shromažďovaly různé předměty lidového umění a předměty běžného selského života. Lašské muzeum obsahuje zatím jednu místnost „Lašská jizba I“, ve které se nachází okolo 150 exponátů pocházející z přelomu 19. a 20. století. Základ sbírky tvoří pozůstalost významných vlastivědných pracovníků Joži Vochaly a Antonína Ferdinanda Stříže.

Stálá expozice
Lašské muzeum v Sedlištích je současnou podobou sbírek zejména Lašské jizby č. IV. Obsahuje exponáty, pocházející z přelomu 19. a 20. století. Základ sbírky tvoří pozůstalost vlastivědných pracovníků Josefa Vochaly a Antonína Ferdinanda Stříže. Sbírku tvoří zejména řemeslné nástroje (hoblíky, cepy, máselnice, kosy), předměty denní potřeby (žehličky, lopatky na koláče, formy na máslo, slaměnky, vařečky), lidový nábytek (truhly, skříň). Část sbírky tvoří prapory, výšivky a lidové kroje a exponáty s hornickou tématikou (prapor, kroje, čepice, kahany). Zvláštní část je věnována Jožovi Vochalovi a Petru Bezručovi, se zřetelem na lašskou geografii. Charakter expozice poskytuje návštěvníkovi základní informaci o kultuře Lašského regionu. Jednotlivé výstavní exponáty jsou instalovány do vitrín, ale i volně a tvoří tak zajímavou prostorovou kompozici.


Vstupné dobrovolné.


Parkování
Možnost parkování u budovy.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit

Hodnocení návštěvníků: 10.0000

zdroj: www.KrasneCesko.cz