Babí Lom u Lelekovic (rozhledna)


Seznam lokalit v okolí


rozhledna Babí Lom u Lelekovic (rozhledna) vzdálenost: 0 km

Na Babím Lomu, oblíbeném turistickém cíli výletníků, stávaly už na začátku devadesátých let předminulého století dvě vyhlídkové stavby. Na severním výběžku Babího Lomu stávala dřevěná Rohrerova rozhledna a na jihu dřevěný Ripkův altánek. Obě stavby nabízely krásné výhledy. Ale jak už to chodí, obě stavby během druhé světové války zanikly.

Myšlenka na výstavbu nové rozhledny se zrodila v roce 1958 v hlavě lelekovického rodáka MUDr. Rudolfa Albrechta, načež vznikl architektonický návrh ing. arch. Mojmíra Korvase, dle něj by měla být na jižním okraji Babího Lomu, na místě bývalého glorietu, postavena na zděné podestě betonová věž se železným ochozem. Investorem stavby byl KVČSTV BRNO a o realizaci stavby se postarali převážně členové TJ Sokol Lelekovice, kteří také vynosili na vlastních zádech veškerý stavební materiál. Slavnostní otevření se konalo po dvou letech stavby dne 15.května 1961. A tato rozhledna slouží milovníkům dalekých výhledů dodnes.

Rozhledna leží na jižním rcholu Babího Lomu nad Lelekovicemi, asi 7 kilometrů severně od Brna.

K rozhledně se lze dostat vícero způsoby. Jednak z obce Lelekovice, kam se dá dostat buď vlakem a to linkou S3 na zastávku Česká, nebo brněnskou městskou linkou č.41, která na vlaky od Brna navazuje a nebo i pešky přímo z Brna - Mokré Hory, kde začíná "Stezka Zdraví" a ta vás dovede až do Lelekovic. Tam se budete držet červené turistické značky, která pak zabočí doprava do lesa. To je také poslední místo, kam se až dá dojet autem a odtud dále po červené TZ do prudkého zalesněného kopce. Z tohoto místa je cesta k rozhledně dlouhá asi 1,5 kilometru. Další výchozí body pro cestu nahoru je Vranov u Brna, kam se lze dostat městskou autobusovou linkou č.43 a nebo ještě i Kuřim, kam je z Brna nejlepší spojení vlakem linkou S3.

 

  • Typ stavby: Betonová rozhledna
  • Otevření: 15.05.1961
  • Výška rozhledny: 15.0 m
  • Nejvyšší vyhlídková plošina ve výšce: 12.0 m
  • Počet vyhlídkových plošin: 2
  • Počet schodů: 46

 


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit

Hodnocení návštěvníků: 10.0000













zdroj: www.KrasneCesko.cz