Vlkovice v Podkrkono (obec)


Seznam lokalit v okol


obec, osada Vlkovice v Podkrkono (obec) vzdlenost: 0 km

Obec Vlkovice v Podkrkonoší se skládá z pvodních dvou obcí Horní Vlkovice a Dolní Vlkovice. Nachází se v Královehradeckém kraji, piblin v polovin trasy Dvr Králové nad Labem - eská Skalice.

Podle nkterých pramen vznikla obec Vlkovice za vlády Otakara II. pi osídlování eského pohranií nmeckými sedláky. První písemné záznamy o obci pocházejí z období kolem roku 1410, kdy místní lenní statek patil pod správu hradišského hradu (dnes Choustníkovo Hradišt).

Vtšina pvodních nmeckých obyvatel bylo po 2. svtové válce odsunuta a tak obec byla osídlena z ásti volyskými echy, kteí byli aktivními úastníky eskoslovenského armádního sboru gen. Ludvíka Svobody a z ásti obyvateli z rzných oblastí ech.

Vlkovice jsou od svého zaloení i podle jména prastarou pvodn nmeckou obcí, která vznikla za vlády Otakara II. pi osidlování eského pohranií nmeckými sedláky. Podle jména organizátora Wolfa získala obec pravdpodobn i svj název. Ješt v roce 1515 se obec jmenovala Wolfsdorf, pozdji se název zmnil na Wölfsdorf. Ve Vlkovicích se v dívjších dobách nacházel lenní statek, který patil pod správu hradišského hradu (Choustníkovo Hradišt). Zmíka o tomto stavu je ji z roku 1410. Obec Vlkovice je zmiována v kupní smlouv z roku 1415 uzavené Janem z Opona a Sofií, vdovou po Janu Rothsteinovi. V roce 1418 získal poddanskou obec Vlkovice s vlastní samosprávou darem Hano z Kohoutova. Dalšími majiteli byl jeho syn Bohuek, v roce 1492 získali Vlkovice Václav a Mikuláš z Neudorfu a pozdji Diviš Slavata z Chlumce.

V roce 1541 prodal Diviš Slavata Vlkovice, Hradišt a další vesnice Mikuláši Petzingerovi z Bidschina. Po jeho smrti v roce 1561 zddil Vlkovice jeho druhý syn Balzar a pozdji jeho další píbuzní. Herman Vilém Petzinger zbudoval v Horních Vlkovicích malou tvrz, ve které pak pebýval. On i jeho bratr Albrecht vstoupili po vypuknutí ticetiti leté války pod prapory protestantských stav a po bitv na Bílé Hoe uprchli do zahranií. Polovina jejich majetku byla roku 1622 prohlášena za opuštný a tak tedy získal Vlkovice a Hradišt generál jízdy Johann Sporck, ale královskou komorou pak byly Vlkovice 21.ledna 1623 prodány Albrechtu z Valdštejna za 23 842 Fl. 56 kr. U o rok pozdji postoupil Albrecht Vlkovice Marii Magdalén Trkové z Lobkovic, která je opt pipojila k hradišskému panství.

Bhem ticetileté a sedmileté války Vlkovice a okolí velice utrply. 10. ervence 1762 byla obec nucena vyplatit projídjícím kozákm 112 dukát výpalného. Kozáci psobili ve východních echách jako spojenci pruské armády.

Osudným pro Vlkovice byl rok 1778, kdy v obci rozloil svj hlavní stan pruský král Fridrich II. (Bedich II.) Ped píchodem pruského vojska (32 prapor, 60 setnin jízdy) vtšina obyvatel i s dobytkem a nejnutnjším majetkem uprchla za eku Labe kde byla rozloena císaská armáda. V lidu prázdné vesnici ádili Prusové nepopsatelným zpsobem, nebo vše co šlo bylo odcizeno nebo znieno. 15. srpna 1778, kdy ji nebylo co plenit Prusové odtáhli. Pestoe se v okolí nekonala ádná vtší bitva, nachází se ve Vlkovicích nkolik hromadných hrob pruských voják.

6. záí 1778 si bývalé postavení pruského krále prohlédl císa Josef II.


Kompletn informace o lokalit > | Pidat fotografii | Ohodnotit

Hodnocen nvtvnk: 10.0000

zdroj: www.KrasneCesko.cz