Libčice nad Vltavou (město)


Seznam lokalit v okolí


město, městys Libčice nad Vltavou (město) vzdálenost: 0 km

Osídlení území existovalo již v pravěku. Podle nálezů na území města archeologové určili tři velké sídelní skupiny tvořené lidskými obydlími a pohřebišti z pravěku. Byla zde rovněž objevena keltská vesnice. Nálezy z Libčic nad Vltavou jsou známým pojmem v české archeologii.
První písemná zmínka je v zakládací listině Břevnovského kláštera z roku 993. Později Libčice náležely ke zbraslavskému panství a k panství Nelahozeves.
Libčice nad Vltavou vznikly spojením tří původních osad - Libčic, Letek a Chýnova. Původně zemědělská oblast se začala v polovině 19. století průmyslově rozvíjet zásluhou železniční dráhy.
Znak užívá město Libčice nad Vltavou již několik desítek let. Sukovitá ostrev navazuje na historii spojenou s Břevnovským klášterem. Právo užívat prapor bylo městu uděleno v roce 1999. Prapor je proveden ve stejné barevnosti jako znak města. V modrém poli je stříbřitá ostrev. Střední část symbolizuje řeku Vltavu.
Dlouhou tradici má Libčické posvícení, které se koná každoročně první víkend následující po svátku sv. Bartoloměje (24. srpna). Posvícení má bohatý kulturní a sportovní program, který se odehrává na mnoha místech ve městě.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz