Chr᚝any (obec)


Seznam lokalit v okol


obec, osada Chr᚝any (obec) vzdlenost: 0 km

Chr᚝any le ve Stedoeskm kraji, v okrese Praha-zpad. Soused s obcemi Chn, Jinoany, mstem Rudnou a na vchod s hlavnm mstem Prahou. Obec je poloena v nadmosk vce 398 metr nad moem. Obec byla pvodn postavena okolo dleit obchodn cesty na Norimberk. Projdjc se zastavovali v aleji Rov, kde byla studnka Svtice, kter se nazvala pro svou livou vodu divotvornou. Mnoho lid, kte si sem pili lit neduhy, vykonalo zrove i pou ke kostelu svatho Ji na Homoli, protoe tudy vedla poutn cesta. V druh polovin 19. stolet tu nael Vclav Krolmus (knz, vlastenec a prkopnk esk archeologie) 4 re u zmnn studnky, o kter se vyprv povst o zjevujc se bl pan. V zahrad mstnho statke Kotmela nalezl slovansk okrouhl splenit, svdc o osdlen obce i v dob prehistorick.

Chr᚝any byly obc pvodn zemdlskou. Na sklonku 19. stolet znan ovlivnila rozvoj obce i strukturu obyvatelstva stavba eleznice Praha Duchcov a nlez elezn rudy a nsledn oteven dol v Nuicch a okol. Toto obdob znamenalo pro obec nebvalou prosperitu. Zvil se poet obyvatel a nov pchoz oivili kulturn i politick obzory v obci. Zaalo vznikat mnoho spolk. V roce 1892 byla zakoupena porn stkaka a nsledujc rok byl zaloen Spolek dobrovolnch hasi, kter pomhal hasit spoustu por v okol a platil za vzorn sbor. Pi hasich pracoval i dramatick krouek. Ochotnick divadlo mlo v obci nejen tradici ale i rove. Jako dal vznikly Halov spolek, stedn odbor matice kolsk, DTJ (dlnick tlovchovn jednota), Veodborov dlnick spolek, Obansko- tensk beseda, kter mla jednu z nejlpe vybavench knihoven v okol. Ze stran politickch to byly: Sociln-demokratick strana, Agrrn strana a strana Nrodn- sociln. Sokol zde zaloen nebyl, sokolov chodili cviit do nedalekch Dunk.

Pvod jmna Chr᚝any se vysvtluje jako ves lid bydlcch v chrstu nebo u chrstu, jak se dve oznaovala porostlina nebo lesina. Nkdy se tak jednalo o vzrostl les. U naich Chr᚝an se ale zcela urit jednalo o prvn ppad. Jmno se pvodn zapisovalo jako Krascani . V tto podob je obec zapsna spolu s Hoelicemi, Dunky a Bratronicemi jako majetek benediktinskho kltera sv. Ji na Hrad praskm v roce 1227. jedn se o prvn psemnou zmnku o obci, kter je uvedena ve spise Codex diplomaticus et epistolaris regni Bohemiae, tedy kniha nebo sbornk diplomatickch dopis Krlovstv eskho.


Kompletn informace o lokalit > | Pidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz