Tržek (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Tržek (obec) vzdálenost: 0 km

Obec Tržek leží čtyři kilometry na západ od města Litomyšle na soutoku řek Loučné a Desinky, které s Nedošínským hájem tvoří její hranice.Počet obyvatel: 168
První zmínka o existenci této obce je v roce 1145. Obcí Tržeckou vedla důležitá zemská stezka, která velice přispěla k jejímu rozkvětu.
Biskup Albert ze Štemberka, který měl v Tržku svůj letohrádek, v roce 1378 založil Kartusiánský klášter. Pod klášterem stál velký biskupský mlýn. Tržek byl v této době nejvýznamnějši osadou v okolí. V roce 1425 byl klášter i mlýn vypálen husity.
Počátkem 17. století byl mlýn v obci obnoven. V roce 1893 koupil tento mlýn pan Josef Faulhammer. Rodina Faulhammerova na tomto mlýně úspěšně podniká i v současnosti.
Po obnovení obecního úřadu v této obci byla provedena rekonstrukce prodejny s přístavbou bytu a byl postaven nový obecní úřad, kde je knihovna a klubovna, která je využívána jak občany obce, tak i přespolními. Byla provedena oprava střechy, fasády a komínů na domě s obecními byty a opraveny místní komunikace, zrekonstruována elektrická síť a místní rozhlas v obci. Dále byla provedena rekonstrukce dětského hřiště a oprava kapličky. V obci je též hospoda, kde si po osvěženi lze zahrát kulečník.
Pro sportovní využití místních občanů bylo vybudováno hřiště na minikopanou s posezením u železniční zastávky a rekonstruováno hřiště na volejbal u hasičské zbrojnice.Krásné prostředí obce bude jistě v budoucnu ještě více využito pro výstavbu nových rodinných domků, ale i k rekreaci.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz