Makov (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Makov (obec) vzdálenost: 0 km

Obec se rozkládá na úpatí Èeskomoravské vrchoviny 10 km západnì od Litomyšle.
Poèet obyvatel: 351

První písemná zpráva o Makovu je z roku 1349. Poèátky Makova však sahají do konce 1. tisíciletí, jak napovídá jeho jméno, odvozené od planého máku. Jména odvozená od pøírodních názvù patøí totiž k nejstarším. Dùkazem mùže být nález kamenné sekery a rytíøské ostruhy.

Mezi zdejší slavné rodáky patøil Jan Lenoch, významný èeský politik pøelomu století. V seznamu obyvatel Makova lze také nalézt pøedky národního umìlce Vincence Makovského.
Poètem obyvatelstva i domù pøevyšoval Makov všechny vesnice západní èásti pozdìjšího litomyšlského okresu po celá staletí až do poèátku první republiky. Podle dostupných informací mìla obec nejvyšší poèet  obyvatel - 659 - v roce 1869. Pozdìjší úbytek obyvatel byl zavinìn odchodem lidí do mìst za prací. Dnes má Makov 138 domù a 351 obyvatel.

V obci se nachází mateøská škola, základní škola pro 1. až 3. tøídu, Sokolovna (kulturní dùm), Hasièský dùm se spoleèenskou místností, prodejna smíšeného zboží a pohostinství poskytující základní obèerstvení, prodejna VARI - malá zemìdìlská a zahradní technika.
Obcí Makov prochází neznaèená cykloturistická trasa z Rùžového palouèku do Toulovcových maštalí.

 


Kompletní informace o lokalitì > | Pøidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz