Chotovice (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Chotovice (obec) vzdálenost: 0 km

Chotovice se nacházejí 14 km jihozápadnì od Litomyšle v nadmoøské výšce 450 m. Rozkládají se na rozhraní bývalých okresù Svitavy, Chrudim a Ústí nad Orlicí ve stejné vzdálenosti od Litomyšle jako od Vysokého Mýta. 

Do roku 1945 se poèet obyvatel pohyboval kolem 320. V tomto roce se øada rodin odstìhovala do pohranièí. Poèet obyvatel se stále snižoval až do dnešního stavu, kdy je v obci celkem: 125 obyvatel, z toho: 62 mužù a 63 žen. Z celkového poètu obyvatel je 40 dìtí do 15 let.

Historie

Na ostrohu, který se zvedá od Nových Hradù, mùžeme spatøit malý kostelík. Jeho silueta na nás dolù shlíží pøes borové vìtve. Vesnièka pod ním patøí k jednìm z nejstarších: uvádí se už r. 1142 jako ves klášteru sedleckého. Zemøelý Mons. Josef Malý, morašický faráø, velký znalec kraje, o Chotovicích napsal: „V Chotovicích patrnì sedlecký klášter dal podnìt k postavení kostela a fary, a to snad brzy po svatoøeèení sv. Prokopa, které bylo v Øímì roku 1204. Snad to bylo ještì døíve, než byl postaven kostel sv. Jakuba Staršího v Nových Hradech……“

V zakládací listinì cisterciánského øádu sv. Bernarda je uvedeno jméno vesnice Hotovice, což historikové pøepisovali jako Holovice èi Chotusice, ale jsou to naše Chotovice, které se i pozdìji v seznamu kostelù nového biskupství Litomyšl uvádìjí pod jménem Kochovitz, tedy chybnì. Z faráøù známe jediného Øehoøe, který si snad r. 1406 vymìnil faru s Havlem, ale už následujícího roku tam zemøel. Ví se pak, že v husitské dobì se stal kališnickým, zvláštì za doby, kdy pøívrženci Jednoty Èeských Bratøí, Kostkové z Postupic, mìli od roku 1436-1557 v držení Nové Hrady. V nastalé dobì pobìlohorské se svatoprokopský kostelík stal opìt katolickým.


Pøi opravách v roce 1903 se pøišlo na stìnì za oltáøem na tento nápis: "Dokonáno dílo toto 1589, den páteèní od Vlachù, ten pátek pøed sv. Vavøincem - za bytu mého, kdy jsem byl zde faráøem. Knìz Václav, rodiè mejtskej, syn Jana Sekery. A dáno od nìho tomu mistru kop 774 a jeden groš." V 17. století náležela ves k sousednímu novohradskému panství a chotovický farní kostel, za tøicetileté války opuštìný, byl v té dobì obnoven a stal se filiálním kostelem Nových Hradù. 

Tereza Nováková v místopisu „Èechy Východní“ z roku 1905 o Chotovicích píše: „Ty doby dávno minuly, kdy hojnì živých pøicházelo sem pobožnost konat…… Chrámek na ostrohu chátrá – snad, než naò dostaèí skrovná prý fundace, rozpadne se docela.“ Spisovatelku by jistì potìšilo, že její pochmurná prognóza se nenaplnila. Kostelík stojí dál. 

Dne 28. bøezna 1942 postihla kostelík velká ztráta. Tohoto dne musely být odevzdány okresnímu úøadu dva zvony, které byly pozdìji roztaveny a materiál použit na výrobu zbraní pro nìmeckou armádu. Velký vážil 219kg a nesl nápis „V køíži naše spása“ – Malý zvon (umíráèek) vážil 36kg. Mìl nápis: „Odpoèiòte v pokoji – po boji“. Oba zvony byly ulity mistrem Buøilem v roce 1925 v Kuklenách u Hradce Králové. V roce 1960 se kostelík doèkal nové šindelové støechy. Velkou zásluhu na této akci mìli P. J. Mokrý a P. Kulhavý. Odborné práce a dozor vykonal pan Sádecký z Makova.

Do dnešní podoby prokoukl chotovský kostelík na konci devadesátých let, kdy nákladem 300 tisíc byla opravena omítka.

Další dominantou Chotovic je kamenný køíž vévodící návsi – na „Hlavátkách“. Vìnoval jej v roce 1890 výmìnkáø Václav Jùza è.58 na výmìøe 4 sáhù se základním kapitálem 20 zlatých. Tolik z obecní kroniky.

Po dlouhých letech se doèkal potøebné péèe. Práci provedl restaurátor Ludìk Špatenka z Vysokého Mýta. Køíž musel být celý rozebrán, vyèištìn a opraven. Dnes je opìt v plné kráse, jako v roce 1890.

 


Kompletní informace o lokalitì > | Pøidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz