Rohenice (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Rohenice (obec) vzdálenost: 0 km

Katastr obce zaujímá 347 ha, 35a, 29m2 a hranièí s pozemky obcí Slavìtín, Jasenná, Èeské Meziøíèí a Bohuslavice n/Met. V katastru samosprávné obce Rohenic smìrem na východ se nachází osada Rohenièky, která sousedí s obce Bohuslavice n/Met. a Èeské Meziøíèí. Na okrajích katastru obce se nacházejí tøi lesy: Žïár, Tùøí a Zbytka (døíve Chrást).

Do roku 1850 byla obec souèástí opoèenského panství. Pozdìji správnì podléhala okresùm se sídlem v Dobrušce, Opoènì, Novém Mìstì n./Met., Hradci Králové a Rychnovì n./Kn. Dnes spadá pod obec tøetího typu, kterou je Dobruška a leží na území Královéhradeckého kraje.

Samospráva naší obce, která trvá od roku 1850, byla v letech 1961 - 1990 pøerušena administrativním pøipojením Rohenic k Èeskému Meziøíèí. V roce 1990 došlo z vùle obèanù k jejímu obnovení.

Obec se táhne od jihu k severu, vìtšina domù se rozkládá podél silnice vedoucí od Èeského Meziøíèí k Slavìtínu. Terén obce formují dva pahorky a úval mezi nimi. Nadmoøská výška je ve støedu obce 276 m, u kostela 283 m, na Bílém kopci 298, kóta Žïárovksý 291 metrù nad moøem.

Pùvodní rozsáhlá náves oválného tvaru zanikla po roce 1915 pøi rozsáhlém rozprodeji obecních pozemkù. Starší zástavba obytných domù je orientována štítem ke komunikaci. Novìjší zástavba èasto kopíruje pùdorysy bývalých hospodáøských budov. Domy postavené do druhé poloviny devatenáctého století byly døevìné roubenice, z nichž se do souèasnosti dochovaly pouze dvì.

Dominantou obce je døevìná zvonice postavená pøed rokem 1652 a filiální kostel sv. Jana Køtitele ze 14. stolení, kde se nachází vzácný pozdnì gotický køídlový oltáø z roku 1533. Další cenné kulturní památky jsou socha sv. Jana Nepomuckého z roku 1821, klasicistní statek z roku 1855, kamenný køíž z roku 1876 a kamenný køíž z roku 1919 na Rohenièkách.

Vìtšina výmìry katastru je tvoøena ornou pùdou (asi 278 ha), zbytek tvoøí louky, pastviny, remízky a kolem 10 ha je zalesnìno. Velká èást pozemkù je svažitá a pokrytý tìžkou jílovitou pùdou na opukovém ("bøílovém") podloží s malou vrstvou ornice. Dnes nejèastìji pìstovanými plodinami jsou pšenice, ozimý jeèmen, vojtìška, cukrová øepa; pøed rokem 1990 zaujímala velké plochy také krmná kukuøice.

Obec nemá významnìjší vodní zdroje s výjimkou požární nádrže (koupalištì), obecního rybníka (biocentrum) a "Volšinského potoka".

pøevzato z publikace Rohenice v zrcadle dìjin a souèasnosti


Kompletní informace o lokalitì > | Pøidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz