Rohenice (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Rohenice (obec) vzdálenost: 0 km

Katastr obce zaujímá 347 ha, 35a, 29m2 a hraničí s pozemky obcí Slavětín, Jasenná, České Meziříčí a Bohuslavice n/Met. V katastru samosprávné obce Rohenic směrem na východ se nachází osada Roheničky, která sousedí s obce Bohuslavice n/Met. a České Meziříčí. Na okrajích katastru obce se nacházejí tři lesy: Žďár, Tůří a Zbytka (dříve Chrást).

Do roku 1850 byla obec součástí opočenského panství. Později správně podléhala okresům se sídlem v Dobrušce, Opočně, Novém Městě n./Met., Hradci Králové a Rychnově n./Kn. Dnes spadá pod obec třetího typu, kterou je Dobruška a leží na území Královéhradeckého kraje.

Samospráva naší obce, která trvá od roku 1850, byla v letech 1961 - 1990 přerušena administrativním připojením Rohenic k Českému Meziříčí. V roce 1990 došlo z vůle občanů k jejímu obnovení.

Obec se táhne od jihu k severu, většina domů se rozkládá podél silnice vedoucí od Českého Meziříčí k Slavětínu. Terén obce formují dva pahorky a úval mezi nimi. Nadmořská výška je ve středu obce 276 m, u kostela 283 m, na Bílém kopci 298, kóta Žďárovksý 291 metrů nad mořem.

Původní rozsáhlá náves oválného tvaru zanikla po roce 1915 při rozsáhlém rozprodeji obecních pozemků. Starší zástavba obytných domů je orientována štítem ke komunikaci. Novější zástavba často kopíruje půdorysy bývalých hospodářských budov. Domy postavené do druhé poloviny devatenáctého století byly dřevěné roubenice, z nichž se do současnosti dochovaly pouze dvě.

Dominantou obce je dřevěná zvonice postavená před rokem 1652 a filiální kostel sv. Jana Křtitele ze 14. stolení, kde se nachází vzácný pozdně gotický křídlový oltář z roku 1533. Další cenné kulturní památky jsou socha sv. Jana Nepomuckého z roku 1821, klasicistní statek z roku 1855, kamenný kříž z roku 1876 a kamenný kříž z roku 1919 na Roheničkách.

Většina výměry katastru je tvořena ornou půdou (asi 278 ha), zbytek tvoří louky, pastviny, remízky a kolem 10 ha je zalesněno. Velká část pozemků je svažitá a pokrytý těžkou jílovitou půdou na opukovém ("břílovém") podloží s malou vrstvou ornice. Dnes nejčastěji pěstovanými plodinami jsou pšenice, ozimý ječmen, vojtěška, cukrová řepa; před rokem 1990 zaujímala velké plochy také krmná kukuřice.

Obec nemá významnější vodní zdroje s výjimkou požární nádrže (koupaliště), obecního rybníka (biocentrum) a "Volšinského potoka".

převzato z publikace Rohenice v zrcadle dějin a současnosti


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz