Očelice (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Očelice (obec) vzdálenost: 0 km

Obec Očelice v současné podobě vznikla v roce 1960 sloučením Očelic a Městce nad Dědinou.

Městec nad Dědinou je malá vesnička malebně rozložená na táhlé stráni nad řekou Dědinou. Uprostřed vsi je čtvercovitá náves s parčíkem, obecní studnou, zvoničkou a křížkem z roku 1877. Původní kamenný most přes řeku Dědinu, památkově chráněný, byl v roce 1967 zbourán a nahrazen mostem betonovým. S ním si ale ničivá povodeň v roce 1998 lehce poradila a zřícený most byl v roce 1999 nahrazen novým.

Očelice se táhnou po obou stranách silnice II/289. Horní polovina vesnice, kdysi osada, se nazývá Pelesov. V dolní části je náves s obecní studnou, požární zbrojnicí, bývalou školou a kapličkou (270,226 m Bpv). Nedaleko jsou hospodářské objekty Agrospolu Bolehošť a.s. Je zde železniční zastávka na trati Týniště nad Orlicí – Meziměstí a autobusová zastávka na lince Praha – Deštné v Orlických horách.

Obec Očelice má 116 obytných domů, v 73 z nich trvale bydlí 240 obyvatel, ostatní domy jsou užívány k rekreaci. Obec je vybavena vodovodem, kanalizací a od roku 2003 má zaveden plyn.

Podle schváleného územního plánu jsou připraveny stavební parcely pro novou bytovou výstavbu. Občanům slouží prodejna smíšeného zboží a dvě restaurace. Hostinec “V Zatáčce“ má sál pro pořádání společenských akcí, restaurace “Na Hřišti” je umístěna v atraktivním prostředí očelického sportovního areálu, jehož travnaté i asfaltové plochy s umělým osvětlením lze využívat celoročně ke sportovním a kulturním aktivitám jak mládeže tak i dospělých. Z akcí si největší věhlas vydobyl tradiční červencový turnaj v malé kopané Memoriál Josefa Falty, pořádaný místním Sborem dobrovolných hasičů. Dalším aktivním spolkem v obci je Myslivecké sdružení Očelice.

Očelice leží na křižovatce cyklostezek č. 222 a 4167. Jižně od obce roste na podloží křídových opuk lužní dubohabrový les s bohatým bylinným patrem. Žije zde řada hajních druhů ptactva. Les je přírodní rezervací Chropotínský háj.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz