Libel (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Libel (obec) vzdálenost: 0 km

V malebném podhůří Orlických hor,asi 3 km severně od Častolovic při hlavní cestě směrem na Solnici ,na návrší 346 metrů nad mořem, odděleném od okolní krajiny z východu, jihu a západu údolím a vodními toky, se rozkládá OBEC LIBEL. Její verze v překladu znamená něco jako miláček, milý, příjemný......

Svým katastrálním územím zaujímá rozlohu 363 ha. Z toho je cca 319 ha zemědělské půdy, 17 ha lesní, vodní plochy je asi 6 ha 17 ha tvoří ostatní plocha, cesty, komunikace a pouhé 4 ha jsou zastavěné. Údolím při západní hranici katastru pospíchá svým různě se klikatícím korytem k jihu horská říčka Bělá, někdy zvaná Alba či řeka Solnická, v letech 1559-1577 nazývána dokonce řekou Novohradskou ( podle Nového hradu za Skuhrovem,pod jíž zříceninou též protéká ). Poklidná bublající říčka se při se při rychlém tání sněhu na horách či velkých deštích dovede v okamžiku proměnit v dravý a běsnící živel. Východní hranici katastru tvoří potok Dubenec,v mapách též uváděný jako Lokotský. Protéká údolím zvaným V rybníkách, kde v dobách minulých bývaly v řadě za sebou 4 rybníky,které tento potok spojoval. Dnes napájí pouze jeden nedávno nově vybudovaný, přibližně 5ti hektarový rybník a pokračuje v cestě na jižní hranici, kde se vlévá do řeky Bělé.

V současnosti žije v 33 trvale obydlených domech 120 obyvatel, dalších 15 domů je užíváno svými majiteli pouze rekreačně. V obci jsou ještě dvě autodílny a jedna zámečnická dílna. Největší a dominantní budovou v obci je bývalá škola. Postavená byla v roce 1909 a sloužila svému účelu do roku 1962, kdy byla uzavřena pro malý počet žáků. Potom zde byl zřízen byt, ve kterém se vystřídala řada nájemníků. Nakonec budova skončila jako skladiště Červeného kříže Rychnov nad Kněžnou. Po celých 30ti letech nikdo do budovy neinvestoval ani korunu na údržbu,a tak jen chátrala. Teprve v roce 1990,kdy ji konečně obec zase převzala do své samosprávy,se muselo rozhodnout,zda se zbourá nebo za nemalý peníz opraví. Zvítězila rekonstrukce. Budova dostala nový zářivě okrový kabát a novou střechu. Uvnitř je kancelář obecního úřadu,sál a další místnosti sloužící pro různé kulturní akce. U budovy byl ještě vybudován venkovní gril,posezení v altánu,domek s archivem k uskladnění různých věcí. Pod budovou se nově vybudovalo dětské hřiště s pískovištěm a houpačkami. A tak J.A.Komenský který sídlí na budově v jednom výklenku již od roku 1909 se může po mnoha letech zase spokojeně rozhlížet po kraji. Z několika hostinců co ve vsi dříve byly a to na čp.30 u Bartošů či Zemanů, na čp.22 u Vítků, je v provozu pouze jeden čp.12. Nejmenuje se už ani Vašatův ani Zaňkův hostinec, ale nový majitel ho nazval ZLATÝ KLAS.

Na návsi je požární nádrž,vybetonovaná,která v létě slouží i jako koupaliště pro děti. Dříve to byl rybníček o rozměrech 11×16m na břehu rostly vrby. Schromažďovala se zde veškerá vodní drůbež a večer po práci se tu plavily koně. Poblíž něho stojí hasičská zbrojnice se zvonicí, která byla postavena v roce 1902. Za zmíňku stojí osud zvonu. V první světové válce, když byla nouze o materiál na výrobu střeliva, obce byly povinny odevzdávat i zvony. V naší obci tomu tak bylo v roce 1914. Ale pan Josef Chaloupka z čp.6 a pan Karel Podivín z čp.16 jej stačili ukrýt a obec pak nahlásila, že byl zvon odcizen. Tak byl zachráněn a vrácen na své místo. Za druhé světové války už takové štěstí neměl. V roce 1943 jej Němci stačili zabavit a odvést. Teprve v roce 1949 obec zakoupila zvon nový, 28.května byl posvěcen farářem Janem Koskem z Častolovic a dán na původní místo. Z minulosti máme v obci ještě sochu svatého Jana Nepomuckého,kterého si nechal postavit roku 1813 na svém pozemku sedlák Vojtěch Mikysa z čp.10. Socha je celá z kamene, štafírovaná, vysoká 1,5 sáhu. Na pozemku pana Chaloupky u čp.6 v místech dnešní hasičské zbrojnice stál původně kamenný kříž dva sáhy vysoký a figurou Ukřižovaného Vykupitele. Pochází asi též z roku 1813 a byl zřízen na náklady obce. Později 25.6 1911 byl se svolením farního úřadu a obecní školní rady přemístěn na pozemek školní zahrady, kde se nachází dodnes. Roku 1947 byly obě památky opraveny malířem Jankem z Častolovic. Důkladnější zrestaurování sochy i kříže bylo provedeno v roce 2002.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz