České Meziříčí (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada České Meziříčí (obec) vzdálenost: 0 km

České Meziříčí se nachází na úpatí Orlických hor, mezi řekami Labem, Metují a Orlicí. Odtud název. Sama obec leží na Zlatém potoku, který dále přechází v řeku Dědinu. České Meziříčí je největší obcí v okrese.
   Osídlení prostoru obce a jeho okolí sahá hluboko do minulosti až přes 300 tis. let. Ke skutečnému založení současné obce došlo patrně koncem 13. století saskými kolonisty u brodu obchodní zemské stezky přes Zlatý potok. Stezka vedla do sousedního Opočna, Dobrušky a dále do českého Kladska a Polska. První písemná zmínka o obci se týká kostela sv. Kateřiny z r. 1352, dále pak pokračují záznamy z let 1356 a 1384.

   Významnou historickou stavbou v obci je barokní kostel sv. Kateřiny z r. 1748 postavený hr. Rudolfem Colloredem na místě původního dřevěného kostela. Kostel patří k nejkrásnějším stavbám venkovské církevní architektury v kraji. Toto se týká i vnitřní výzdoby, která je velmi bohatá. Před kostelem je socha IMMACULATA (p. Marie) od Františka Pacáka, žáka Matyáše Brauna. Vedle kostela je pak historicky cenná márnice z původního hřbitova. K obci patří bývalé tvrze Vracov a Tošov. Další významnou stavbou je např. místní cukrovar.

   Obec je rodištěm řady význačných osobností, jako byl odbojný sedlák Jakub Němeček, jehož dům zůstal dodnes zachován, nebo Královehradecký biskup Karel Otčenášek a další.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz