Kudlovice (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Kudlovice (obec) vzdálenost: 0 km

V historickém místopise je psáno, že Kudlovice se pøipomínají teprve r. 1372, kdy jsou uvádìny mezi obcemi platícími mostné do Hradištì. Kudlovice jsou však s nejvìtší pravdìpodobností o nìco starší. Podaøilo se totiž najít doklad z roku 1371, kdy bylo v Kudlovicích povoleno mýto listinou mezi Jodokem, Janem a Prokopem. Dalším dùkazem mùže být to, že Kudlovice byly založeny zároveò se Sušicemi, kde se usadil rod Suchù, jak svìdèí název Suchovy díly, dnes Súchovy (èást Kudlovic). Kudlovice musely existovat již roku 1344, kdy si ve velehradském klášteøe vymínila hrob Jitka, vdova po Robertu, øeèenému ze Sušic. Ve skuteènosti byly patrnì Kudlovice založeny v letech 1252 - 1321.

Naše obec Kudlovice byla zpoèátku zbožím zemìpanským. Od zemìpána pøešla èást Kudlovic v držení rodu panského jako zástavní zboží nebo jejich vlastnictví za prokázané služby. Prvním držitelem byl rod Kuželù z Bílovic a ze Žeravic. Roku 1386 se uvádí, co by majitel, Jaroslav z Buchlovic. roku 1464 Jiøík Kužel z Kvasic, jemuž byly Sušice a èást Kudlovic pøisouzeny rozsudkem jako zástava, dále to byl Jiøík Buchlovský z Mošnova.

A zøejmì tímto zpùsobem se vytvoøily dvì èásti obce, a to horní konec se Sušicemi, což byla èást buchlovská dolní konec byla èást kvasická. Toto rozdìlení pøinášelo v obci jakousi nevraživost díky tomu, že Kudlovice pøecházely "z ruky do ruky" a nejistota držitelù obce, nebo spíš èástí obce, je nutila k tomu, aby si zavèas "pøišli na své" - poddané vydírat jak jen mohli. To také èasto vedlo k rozmaøilému životu vrchnosti na jedné a ke vzpourám poddaných na druhé stranì. Bohužel se právì tento stav projevil také právì v té nevraživosti mezi horním a dolním koncem.

 


Kompletní informace o lokalitì > | Pøidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz