Drslavice (obec)


Seznam lokalit v okol


obec, osada Drslavice (obec) vzdlenost: 0 km

O potcch obce se meme jen dohadovat, nen zde njak "od" s pesnm datem zaloen, koneckonc ani u vtiny naich mst tomu tak nen. S uritost vak na mst, kde le dnen Drslavice, existovalo osdlen u v dob prehistorick, jak dokazuj pleitostn archeologick vzkumy. Pomrn vznamn byl v letech 1954 - 55 nlez depotu nstroj a perk z doby bronzov (tj. 1900 - 700 p. Kr.) Nalo se zde i sdlit lidu popelnicovch pol.

Z doby nm asov bli, by se mlo pod Oborou, v blzkosti studnky Kopnka nachzet slovansk pohebit z ptho stolet po Kr., tedy z doby imigrace naich pmch etnickch pedk. Obec jako takov pochz ze stedovku,z doby urit dvj, ne je o n prvn zmnka. Takov zmnky se objevuj nejastji v souvislosti s prokazovnm vlastnickch vztah (nap. kupn smlouva, darovac listina, zpis v zemskch deskch). Drslavice jsou poprv zmiovny v obdob zvru vldy Karla IV., v roce 1373, kdy se jmenuj Sezema z Drslavic (DE DIRSLAWICZ). Etymologicky je nzev obce odvozovn od Drislava (ves lid Drislavovch). Patrn stejn byla geneze prediktu zpadoeskho lechtickho rodu Drslavic, kter ovem s na vesnic nem jinak nic spolenho. Nzev obce v historickch zpisech vykazuje pomrnou stabilitu (vt ne napklad Hradovice). A tak meme st z roku 1437 - Super villa Drslawicz, 1466- ve vsi Drslawiczych, 1492 - se vs Drslavic, 1612 - Drslawicz, 1671 - Drslawicze, 1751 - Drslawitz, 1846 - Drslawice. Tedy rozdly tkv spe v pouitm jazyce - latina, etina, nmina. V souvislosti s Drslavicemi je teba zmnit dnes ji neexistujc osadu- Drslaviky, kter je jmenovna u roku 1417 (VILLA DRSLAWICZKI MINORIS) - vlastnil je tehdy Artleb z Lipiny. Nachzela se v blzkosti obce. Ped rokem 1463 koupil Drslavice Jan z Cimburka, pslunk pednho panskho rodu, od t doby nleela obec k Uherskmu Brodu. Djiny Drslavic koresponduj s obecnm dnm ve stt a jsou umocnny polohou v blzkosti moravsko-uhersk hranice. Proto se obci nevyhnuly prtahy vojska, vdy stedem obce prochzela frekventovan cesta (tou byl dn tak urbanistick charakter patrn a do souasnosti - domy zde lemuj silnici a nen zde nves). Jet v novovku, v 17. a za. 18. stolet zem trpla, mon vc, ne kdykoli pedtm, mimo veobecn trapy ticetilet vlky to byly obasn vpdy sedmihradskch vvod rebelujcch proti habsburkm a pak turkm. A tak i drslavjan zaili krun chvilky v letech 1605, 1663, 1683, 1704 - 1705. Napklad v roce 1663 bylo zabito 31 osob, odvleeno 37 kon, 31 kus skotu a 245 ovc.

Podle lnovho rejstku ze 17. stolet bylo tehdy v obci 29 osdlench dom, dva byly pust. Ve 2. pol. 18. stol. zde ilo, jak uvdj zpisy v matrice 276 lid dosplch a 65 dt. V roce 1843 ji obyvatel o poznn pibylo - 187 mu, 203 en, obydleno bylo 75 dom. Populan rst nezastavily ani pohromy, jako byla nap. cholera v letech 1831 a 1866.

Obec le v oblasti vhodn pro zemdlstv a nen divu, e se touto innost ivili prakticky vichni obyvatel. Teba v onom roce 1843 se zabvalo zemdlstvm 97 rodin, v obci se chovalo 74 kon, 43 krav, 30 kus mladho dobytka. Bylo poteba stle vce pdy vhodn k obhospodaovn, a tak byly v roce 1880 rozorny a rozparcelovny obecn pasinky ertoryje a Trvnky. Drslavice pr vynikaly chovem dobytka a silnch kon (v roce 1900 - 118 kon, 290 kus skotu, 139 kus vepovho dobytka). Pro nkoho je mon pekvapiv skutenost vinask tradice zaznamenan ji v 16. stolet. A jet v roce 1900 inila plocha vinic 12 hektar. Likvidaci vinohrad m na svdom pak i bytek prce schopnch mu po prvn svtov vlce. Na zemdlstv byla zamena i spolkov innost provajc svj "zlat vk" v 19. a za. 20. stolet, tak zde byli sdrueni chovatel domcho zvectva (1906), existoval zde potravn spolek Drslav (1887) a melioran drustvo (1908). Mimo uveden profesn zamen spolky existovaly: tensk spolek Metodj (70. lta 19. stolet), Domovina (1923), Omladina (1929), Druina katolickch zemdlc (1931). V roce 1943 zaal existovat atletick klub a tak hasii.

V Drslavicch se nachzel tradin mln, kter v hospodstv obce hrl dleitou lohu. Nejdve vodn, po pestavb v roce 1914 parn mln a v krtk dob pot, co budovu koupil podnikav Frantiek Otto, elektrick mln se tymi sloenmi a dalm zazenm. Ten se stal nejmodernjm v celm irokm okol. Po vlce znrodnn mln pracoval do roku 1958, pak jej pevzalo JZD a vyuvalo jako sklad, v souasn dob je budova opt v soukromch rukou, ale ji neslou svmu pvodnmu elu. Rovn zde byla od roku 1928 Orlovskho plenice, zkonfiskovan 1950 a zruen 1958. Drslavice mly vlastn koln budovu, dodnes stojc, postavenou v roce 1883, ale ani ta dnes ji neslou svmu pvodnmu posln, ale je vyuvna k podnikatelskm aktivitm.

Nkter vhody pomr v prostoru obce, podncovaly na potku naeho stolet velkopodnikatele k vyuit v jejich prospch. Prvnm takovm poinem, kter se ml dotknout obce, byla naplnovan stavba eleznice a stavba elezninho ndra. Tyto sml plny ztroskotaly v dsledku vzniku svtov vlky v roce 1914. Jet vnosnj mlo bt ve 30. letech postaven tovrny na punochy a podobn textiln zbo, kter inicioval podnikatel Tom Baa, ale porucha na jeho letadle ukonila nadje Drslavic na zaazen mezi nov prmyslov stediska. Baa jednal i o koupi lesa Obora i se zmekem, co mohlo mt jet vt vznam ne zmiovan tovrna. Dalm dleitm zsahem v hospodaen drslavskch oban bylo obdob po okupaci v beznu 1939. Zkladn sloky zemdlsk vroby se to ale kodliv nedotklo. Nborem mladch drslavjan, zpotku svobodnch mu do Nmecka, klesl poet pracovnch sil v obci, take zven dodvkov koly musel plnit ni poet pracovnk na polch, a to se stle dailo. Pm dsledky vlky se obce nedotkaly. Zemdlstv prokazovalo celkov vzestup, ivnosti i kdy jich bylo mlo, pispvaly ke zvyovn ivotn rovn a tak se neilo vyloen patn. Ani samotn fronta nepokodila sloky a zdroje hospodstv,take ihned po jejm pechodu zaali lid pracovat tam, kde pestali. Druh svtov vlka zde skonila 27. 4. 1945, kdy padli pi osvobozovn dva oban, jeden partyzn a bylo zajato est nmc.

Zde se ji dostvme do obdob, kter znaj dobe pamtnci, kdy se radikln mn podmnky ivota obyvatel. Zemdlstv je povolnm ji jen pro drustevnky (JZD ustaveno 1955, vtinov od 1959, v roce 1963 sloueno do JZD Poolav). Nutno tak vzpomenout, e na katastru obce stl a do roku 1981 zmeek, kter si nechal vystavt zatkem stolet Vclav hrab z Kounic. Zmeek byl zboen, protoe ho "nov majitel" nechali zchtrat, podepsalo se na nm i vandalstv lid z okolnch vesnic a nebyl zjem o jeho udren.

Po nboensk strnce je obyvatelstvo tradin katolick. Byly vak i doby, kdy byla teba hradovsk farnost, kam pat i Drslavice (pokud byla farnost ustavena), husitskou. A nebo v 16. stolet, kdy na uherskobrodskm panstv bylo prosted nboensky svobodn, byl v Drslavicch il sbor Jednoty bratrsk.

V souasn dob se svm zpsobem dn v obci navrac do atmosfry potku tohoto stolet, znovu probhaj jednn o zzen eleznin stanice, pi odboce do Drslavic byla otevena erpac stanice, vedle n vyrst prmyslov zna, a zd se, e vhodn poloha blzko silninho obchvatu pilk do obce dal podnikatelsk aktivity, kter pinesou nov pracovn pleitosti, a to pmo v mst bydlit. Dve spe zemdlsk obec, protoe emesln vroba nebyla v obci provozovna - evci, krej, koli, kov, atd. provdli emesla jako pidruenou innost tzv. "na pilepenou", nyn mn svj charakter pedevm v dsledku rozvoje soukromho podnikn, ale i vstcnho postoje obecnho adu, zvlt pana starosty. Takov byly tedy Drslavice zapsan na zaloutlch stranch knih v archivech, jin, jist mnohem ivj jsou ve vzpomnkch pamtnk, jenom zbv odpovdt: jak budou? Podrobnj informace nap. o prodnch pomrech obce a jejho katastru, povrchu krajiny, podneb, pd, rostlinstvu, ivoistvu, zvycch, atd. je mono zskat na obecnm ad, ve spisech po dlouh lta sbranch panem Josefem Zemnkem. Mimo jin se pan Zemnek zmiuje o sdeln charakteristice obce a stech obce atd. Zajmav jist pro nkoho mohou bt podrobnj informace o hospodaen oban Drslavic, nemn zajmav jsou doplujc jmna - pezviska, typick pro Drslavice, kterch se uvalo bn bez urky na cti. Bylo to mimo jin z praktickho dvodu, protoe pevldala stejn pjmen jako Hrubo, Chvla, Prchlk, ob... a bylo je teba rozliovat. Tak tedy komu pat (patilo) Mexiko, Vojk, Janek, Zvodsk, Opleka, Oveka, Brko, Macr, Papul, Gazda, Tetulk, Lord, Borenda, or, Sakne, Bago, Mamlas, abla, Kolohnt aj.?


Kompletn informace o lokalit > | Pidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz