Babice (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Babice (obec) vzdálenost: 0 km

Obec Babice se rozkládá v rovinì 8 km od Uherského Hradištì, na pravém bøehu øeky Moravy v severní èásti Dolnomoravského úvalu, na katastru 660ha, v nadmoøské výšce 181 - 185m. V západní èásti pøechází do oblasti Chøiby, na východì je ohranièena øekou Moravou. V obci žije pøes 1700 obyvatel. Název obce znamená ves lidí Babových.

První písemná zmínka o obci je z roku 1220 v listinì, kterou olomoucký biskup Robert daroval velehradskému cisterciáckému kláštìru obilné a vinné desátky. K velehradskému klášteru patøila až do roku 1784, kdy byl klášter zrušen. Pøi parcelaci tìchto vrchnostenských dvorù byl v roce 1786 rozdìlen i ceronský dvùr a zøízena osada Cerony, která mìla až do roku 1938 zvláštní èíslování domù. První stopy osídlení však pochází již z mladší doby kamenné.

V r. 1843 tvoøily obec dvì øady domù, jimiž procházela silnice z Uherského Hradištì do Napajedel, vesnicí také procházela tzv. Ferdinandova železnièní dráha.

Záhy po první svìtové válce vybudoval v Babicích Hynek Varmuža závod na výrobu marmelád a povidel, pozdìji rozšíøený o výrobu likéru, destilátù a octu. Ve finanèní tísni byl v r. 1937 prodán a rozdìlen na dva. Octárnu Jaromíra Hubíka a závod Biochema na výrobu marmelád a lihovin. V dílnì kovodìlného závodu kováøského mistra Fabiána Valenty byl v r. 1928 vyroben první koreèkový plovoucí bagr.

Vlajka: Modro-èervený list šikmo dìlený ètyømi, støídavì bílými a modrými pruhy, v pomìru 12 : 1 : 1 : 1 : 1 : 11. V modrém poli svìšená bílá vìtev se ètyømi listy, žlutou hruškou a jablkem, v èerveném žlutá hlavice berly, závitem k vlajícímu okraji listu. Pomìr šíøky k délce listu je 2 : 3.

Znak: Modro-èervenì vlevo polcený štít, vpravo nad dvìma støíbrnými vlnitými bøevny svìšená støíbrná vìtev se ètyømi listy, zlatou hruškou a jablkem, vlevo zlatá berla se støíbrným sudariem, závitem doleva.

 


Kompletní informace o lokalitì > | Pøidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz