Prlov (obec)


Seznam lokalit v okol


obec, osada Prlov (obec) vzdlenost: 0 km

Prlov vznikl na území vizovického kláštera kolem roku 1300. Poprvé se o obci zmiuje papeská listina z roku 1361. Od roku 1467 patil Prlov k panství Vizovickému jejími majiteli byli mimo jiné i páni Cimburka, Kunštátu, Boskovic. Prlov proíval spolené osudy se sousedním Pozdchovem, s ním byl nkdy ítán za jedinou obec se spoleným fojtem. Obyvatelé se dlili pouze podle náboenského vyznání. 

Jméno obce s nejvtší pravdpodobností od jejího zakladatele. Zápisy ze 16.století uvádjí obec také pod jménem Perlov. Ve starém znaku obce ze 16. století je kachna plovoucí po hladin mezi dvma orobinci.  Na samot Dvoiska nad Neratovem býval panský dvr. Po roce 1850 patil Prlov k hejtmansví Holešov, od roku 1935 k hejtmanství Zlín a od roku 1950 k okresu Vsetín. Kostel ani škola v obci nejsou i kdy se obec nkolikrát ucházela. Obojí se nachází v sousedním Pozdchov. 

Prlov se zapsal také do slavné historie boje valašského lidu za svobodu proti Habsburkm. Povstání valašského lidu vzplanulo v prbhu ticetileté války po blohorské bitv v roce 1620 a lid východní Moravy vzdoroval a do roku 1644 vzdoroval císaským vojskm i oldném olomouckého arcibiskupa. Povstání východomoravských Valach, vzniklé v dsledku silného národnostního, sociálního a církevního útlaku po celou dobu tyiadvaceti let, nacházelo podporu Valach na druhé stran hranic na území Slovenska (tehdejší Uhry). Podporoval je i hlavní odprce Vídn Jií Rákoczy a od roku 1642 mli Valaši velké spojence také ve Švédech. Naprostá vtšina valašského lidu se k povstání pidala. 

Po poráce Valašského povstání r.1644 se provedly "soupisy Valach", podle kterých bylo popraveno 141 osob, z nich 11 bylo z Prlova a Pozdchova. Rok po té byl Prlov arcibickupskými vojsky vypálen.  Roku 1663 zaznamenala Morava veliký vpád tatarských a tureckých nájezdník. Ani Prlov nezstal ušeten otesných zvrstev provádných na nevinných lidech. Prlov byl vypálen, pi jeho obran zahynulo 23 oban a mnoho jich bylo odvleeno do otroctví. 

Bhem 1. svtové války bylo z Prlova odvedeno 95 mu, na dalekých frontách jich 17 poloilo ivoty za nenávidnou monarchii, 22 bylo zajato v Rusku, 9 v Itálii a jeden v Srbsku. Po dobu války byla v zázemí velká bída všechny potraviny šly na fronty, šíily se nemoci. V posledním roce války vypukla epidemie chipky, které podlehlo 30 lidí, hlavn dtí.  První roky po válce se nesly ve znamení tké bídy po proitých válených útrapách a proto zdejší lidé hromadn emigrovali do Ameriky. Velmi tké asy nastaly v dob hospodáské krize na poátku ticátých let. Okres dával potraviny nejpotebnjším, té firma Baa posílala bochníky chleba. V rámci nouzových prací byla za ebraenky prodlouena cesta pes obec na Hoansko. V roce 1938 byla provedena elektrifikace 72 dom.  Z naší obce byla do ronovského muzea pemístna Polákova chalupa. V chalup nádeníka z Prlova vejdeme síní do nevelké jizby, její polovinu zabírá velká pec. V této chalup se za války ukrývali partyzáni.  Prvním váným zásahem do ivota Prlova za 2. svtové války byly odchody mladých lidí na nucené práce do Nmecka. Kolem roku 1942 se zaala v Prlov formovat partyzánská skupina v dom Jana Poláka Vizovského. Pozdji byli do odbojové innosti zapojeni i další obané Prlova: Rskovi, Hetovi, Ondráškovi, ezníkovi, Holbíkovi a j. Celá obec vdla o partyzánské innosti a bezvýhradn ji podporovala. Pomsta nacistických okupant tsn ped koncem války, kdy byla naše obec vypálena a mnoho našich oban pineslo ob nejvyšší ..


Kompletn informace o lokalit > | Pidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz