Police (obec)


Seznam lokalit v okol


obec, osada Police (obec) vzdlenost: 0 km

Název Police se asi odvozuje od toho, e osada byla zaloena v poli jako nap. jména Poliná, Polná apod.

Dle jednoho ústního podání bývaly Police prý pvodn v místech, kde se nyní (v r. 1914) rozkládají lesy a pastviska u "Polického lesa": obecní les zvaný "Kováv velín", kníe-arcibiskupské lesy: "Luh" a "Za lukami", "Cvikv úhor" a obecní vrchovské pastvisko zvané "Paseky". Na pastvisku ,,Kozára" lze ješt rozpoznat zbytky základ staré chalupy.

Dle druhého ústního podání byly první Police na "Dobrosnici, Velínech a Kosisku". Svým zpsobem se toto podání shoduje s prvním, nebo "Dobrosnice" je ástí obecního llouesa. Bývaly prý tu jednotlivé devné chalupy postavené kus od sebe. V místech nynjšího obecního pastviska "Ve Velínech" býval "kolomaznický dlek", kde se pálívala kolomaz. Stávala zde i njaká chalupa, soud podle nalezených zbytk zdiva. Rovn staí pamtníci vykládají, e se zde pi orání nacházely zbytky základ starých stavení.

Tato ústní podání potvrzují i staré listiny, v nich se napíklad potok, na nm stával louský mlýn, nazýval "Polinou". Zdá se, e toto jméno pochází od bývalých Polic, kde pramenil, nebo jimi protékal. Nasvduje tomu i tvorba jmen tohoto potoka, nebo v Brankách se nazýval Louským (pitéká od Louky), nad Polinou se nazývá Bránecký potok (pitekl od Bránek).

Všechny ústní podání však hovoí o pesídlení Polic z vrch za potokem Loukou na nynjší své místo blíe ke Keli.

První písemné zmínky o Policích pocházejí z r. 1383, kdy biskup Petr polickému fojtu Mikuláši potvrzoval staré výsady. Stalo se tak na základ vystoupení Arkleba z Kunštátu, hejtmana tvrze Šaumburka a dalších biskupových vrných, kdy potvrdili biskupovi, e Mikuláš, fojt Polický, ml od pedešlých  olomouckých biskup písemn vydané výsady ,,ode dávných as" o které pišel pi poáru. Protoe pedkové jmenovaného Mikuláše od zaloení obce Police zde sídlili a v Policích dreli fojství /s jedním lénem, hospodou, mlýnem, s právem honu a pisouzenými temi denáry vína co vše pináleelo k fojství/, sám Mikuláš biskupu Petovi a olomouckému kostelu vdy vrn slouil a slouit slíbil, obnovil a potvrdil biskup Petr fojtu  Mikuláši, jeho ddicm a nástupcm tuto výsadu. Na základ toho však byl fojt, jeho ddicové a nástupcové zavázáni slouit jedním konm /jezdcem/ a kameno/šípo-/meem kdykoli o to poádá purkrabí na hrad Šaumburku. Rovn byl povinen, tak jako i v minulosti, peovat o mosty a cesty náleící k mýtu v Keli.

Dle této listiny lze usuzovat, e Police jsou osadou velmi starou, kdy se jí obnovují výsady dané pedkm Mikulášovým ,,ji ode dávna". Z most je nepochybn mínn most u Kele pes Juhyni, snad i u Choryn pes Bevu. Z toho plyne, e i v dávných dobách polití fojtové se starali o cesty a mosty.

O pradávném osídlení obce Polic svdí i názvy jednotlivých tratí a prehistorických nález na nich.

"Zápouští" je mírná vypouklina podél silnice smrem ke Keli s úrodnou pdou. Jméno trati je asi památkou na njakou zaniklou prehistorickou osadu, emu nasvdují nálezy step popelnic tzv. lidu popelnicových polí a zvláštní erná barva pdy.


Kompletn informace o lokalit > | Pidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz