Pražský hrad - Praha 1 (hrad)


Seznam lokalit v okolí


hrad, zámek, tvrz, hradiště Pražský hrad - Praha 1 (hrad) vzdálenost: 0 km

Pražský hrad, sídlo českých knížat a králů i prezidentů, byl založen Přemyslovci koncem 9. století. Místo, odkud vládli panovníci nepřetržitě více než tisíc let, bylo původně přemyslovským hradištěm na ostrohu nad Vltavou.

Mihulka - Prašná věž byla postavena v severním opevnění Hradu na konci 15. století za vlády Vladislava Jagellonského. V 16. století v ní byla tajná zbrojní laboratoř a od roku 1754, kdy jí koupila Kapitula, byla obydlím svatovítských kostelníků. Nyní je ve věži umístěna expozice středověkého uměleckého řemesla, astrologie a alchimie.

Chrám sv. Víta, Václava a Vojtěcha - hlavní a největší pražský chrám. Je to trojlodní gotická katedrála s příčnou lodí, ochozem a věncem kaplí za chórem a s třemi věžemi. Východní část obsahující chór s kaplemi a velkou zvonovou věž je původní stavba gotického období. Západní část - průčelí s věžemi - byla přistavěna v 19. a 20. století. Chrám stojí na místě rotundy z 10. století, nahrazené románskou bazilikou. Byl založen v roce 1344 jako gotická katedrála, budovaná Fracouzem Matyášem z Arrasu do roku 1352 a Petrem Parléřem v letech 1353 až 1399. Chrám byl dostavěn v letech 1873 až 1929 podle projektu a za vedení Josefa Mockera. V chrámu jsou pohřbeni čeští králové.

Kostel sv. Jiří - na Hradčanech byl založen Vratislavem I. před rokem 921. V tomto kostele jsou pohřbena česká knížata: Vratislav I., Boleslav II., Oldřich, Jaromír a Boleslav I.. Vrcholně gotická přestavba byla provedena za Karla IV.. Za barokní přestavby v roce 1688 byl kostel vybaven novým hlavním oltářem s obrazem Nanebevzetí Panny Marie od Jana Jiřího Heinsche. Na jižním boku chrámového trojlodí je renesanční sloupový portál z počátku 16. století s kopií pozdně gotického reliéfu sv. Jiří v tympanonu. K zapadnímu průčelí byla přistavěna v letech 1717 až 1722 kaple sv. Jana Nepomuckého.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit

Hodnocení návštěvníků: 10.0000













zdroj: www.KrasneCesko.cz