Žižkovská věž (vysílač, rozhledna)


Seznam lokalit v okolí


rozhledna Žižkovská věž (vysílač, rozhledna) vzdálenost: 0 km

Unikátní konstrukční řešení věže, jehož autory jsou ing. arch. Václav Aulický, dr. ing. Jiří Kozák, CSc. a Ing. Alex Bém, je chráněno československým patentem.

Do 134 metrů dosahují tři kruhové tubusy, z nichž hlavní, přecházející do anténního nástavce, má průměr 6,4 metru, další dva pak 4,8 metru.V hlavním tubusu jsou dva rychlovýtahy, ve dvou dalších je provozní technologický výtah a požární nouzové schodiště. Základ věže tvoří v hloubce 15 metrů železobetonová, 4 metry silná deska o průměru 30 metrů. Vypočtená výchylka věže na vrcholu činí až 120 cm. V běžném provozu není žádný výkyv znatelný, protože je eliminován speciálním kyvadlovým tlumičem kmitů.

V roce 1992 ukončil svou činnost vysílač Praha Petřín, který od roku 1953 zabezpečoval šíření televizních signálů na území hlavního města Prahy. Ale již v roce 1978 bylo rozhodnuto o přípravě výstavby nového radiokomunikačního střediska pro Prahu, které by splňovalo požadavky na poskytování moderních telekomunikačních služeb. Z mnoha hledisek se prověřovalo deset variant umístění této výjimečné speciální stavby. Nakonec požadavkům na pokrytí území hlavního města ČR televizními, rozhlasovými a dalšími telekomunikačními signály, hlediskům urbanistickým, památkářským i bezpečnosti letového provozu nejlépe vyhověla lokalita v Mahlerových sadech na Žižkově v Praze 3.

Televizní věž je bezesporu jednou z nejvýraznějších stavebních dominant Prahy 3 Již v době zahájení vyvolával tento projekt značné negativní reakce. V souvislosti se společenskými změnami v roce 1989 mnozí lidé požadovali zastavení stavby a dokonce její zbourání. Velmi pečlivě se posléze také zkoumalo, zde provoz věže nemá negativní vliv na zdraví obyvatelstva. Praha 3 se však postupem let se "svou" věží bezesporu pomalu sžívá. Napomáhají tomu také projekty jako instalace plastik "Mimina Babies" výtvarníka Davida Černého.

 

Na místo se dá zajet autem. Zaparkovat lze v okolních ulicích, ale to většinou nelze. Je možné tedy zaparkovat za poplatek 50 Kč/hod. v podzemním parkovišti pod věží. Do blízkosti je možnost dopravit se i metrem. Vystoupíme ve stanici "Jiřího z Poděbrad" na trase A. Od stanice půjdeme úhlopříčně přes náměstí a poté ulicí Milešovskou až k vysílači.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit

Hodnocení návštěvníků: 4.8571









zdroj: www.KrasneCesko.cz