Kamenný most - Písek (most)


Seznam lokalit v okolí


most, akvadukt, viadukt Kamenný most - Písek (most) vzdálenost: 0 km

Starší bratr Karlova mostu, nejstarší dochovaný most v Čechách a nejvzácnější ve střední Evropě, to jsou všechno přívlastky, jimiž se pyšní Kamenný most v jihočeském městě Písek. Díky rekonstrukci přežil i katastrofální povodně a v plné kráse spojuje oba břehy Otavy. Místní pověst tvrdí, že se původně měl jmenovat Jelení podle prvního návštěvníka, který po něm přešel. Nicméně nejběžnějším označením zůstal Kamenný nebo Starý most.

Gotický most dosahuje čisté délky 91,37 metrů, připočítáme-li rovněž zdi na levém předmostí, dospějeme k 109,75 m a šířce 6,25 metru. Stojí na šesti pilířích ze žulových kvádrů, nad řekou se pak klene sedm oblouků, z nichž je šest kruhových (z původní gotické stavby) a jeden segmentový. Původně míval i dvě mostecké věže, bohužel žádná se nedochovala. První, na Pražském předměstí, padla za oběť povodním roku 1768 a druhá byla stržena roku 1825 v zájmu dopravy.

Most zdobí pískovcové sochy z 18. století, situované v prostřední části. Na pravé straně je to sousoší Kalvárie a sv. Jana Nepomuckého, nalevo pak sv. Anna Samotřetí a sv. Antonín Paduánský.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit

Hodnocení návštěvníků: 10.0000



zdroj: www.KrasneCesko.cz