Muzeum Bertramka - Praha 5 (muzeum)


Seznam lokalit v okolí


muzeum Muzeum Bertramka - Praha 5 (muzeum) vzdálenost: 0 km

Stálá expozice soustřeďuje dobové doklady, tisky, rytiny, rukopisy, dopisy, obrazy, notové záznamy, hudební nástroje a další památky na Mozartovy návštěvy Bertramky a Prahy. Obsahuje i zajímavé dokumenty o historii usedlosti a Mozartových kontaktech s významnými českými hudebníky včetně jeho hostitelů na Bertramce a dlouholetých přátel manželů Duškových. V tzv. Mozartových saloncích, které pravděpodobně manželé Mozartovi na Bertramce obývali, se zachovaly části původní nástěnné výzdoby a barokního trámového stropu, zdobeného rostlinnými motivy. K unikátním exponátům patří svazeček Mozartových vlasů a dva klávesové nástroje, na nichž Mozart v Praze osobně koncertoval. Milou památkou na Josefínu Duškovou je půvabná bonboniéra zdobená emailem, opatřená divadelním kukátkem. V zahradě Bertramky můžete vidět Mozartovu bustu a kamenný stůl, u něhož podle tradice napsal Mozart pro Josefínu Duškovou koncertní árii a scénu "Bella mia fiamma, addio!"

Popisky exponátů jsou v českém a anglickém jazyce. Skupinám je k dispozici reprodukovaný výklad v češtině, angličtině, francouzštině, němčině a japonštině, spojený s hudebními ukázkami. Na objednávku zajišťujeme i živý výklad průvodkyně.

V expozici je k dostání brožura o historii Bertramky a Mozartových pražských návštěv v anglickém, francouzském, českém, německém a japonském jazyce a CD ROM s volbou češtiny, angličtiny, francouzštiny a němčiny. Obsahuje filmovou procházku Bertramkou, virtuální prohlídku expozice, 80 hesel, 140 vyobrazení a Mozartovy skladby vytvořené v Praze a pro Prahu.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit





zdroj: www.KrasneCesko.cz