Modřanský biograf - Praha 4 (kino)


Seznam lokalit v okolí


multikino, kino Modřanský biograf - Praha 4 (kino) vzdálenost: 0 km

Modřanské kino uvítalo poprvé své diváky již v roce 1919 jako jedno z prvních kamenných kin na území dnešní Prahy. Neslo název "Bio Lido", protože se nacházelo v prostorách Lidového domu. Filmy v té době se samozřejmě hrály němé a promítač musel u projektoru točit klikou. Zvukový doprovod zajišťoval pouze hudebník na pianino, které bylo až do povodní v srpnu 2002 součástí kina. Poprvé promluvil film v Modřanech v roce 1932, kdy bylo kino modernizováno na zvukové. Zvuk ovšem nebyl jako dnes na filmu, ale obstarávaly jej tzv. synchrony, což byly gramofony pevně spojené s projektorem, na nichž se pomalu otáčely velké gramofonové desky. Za Protektorátu se muselo z politických důvodů přejmenovat na kino Viktoria a po osvobození dostalo na čas název Vlast. Ten se udržel jen krátce do roku 1948, kdy bylo přejmenováno na kino Modřany.

V roce 1950 prodělalo kino první velkou rekonstrukci, kdy bylo kompletně přestavěno a sál byl otočen o 180 stupňů. Ještě dnes je v sále patrný původní obloukovitý portál jeviště, který se nyní nachází na úrovni 12. řady. V roce 1957 byl přestavěn na širokoúhlý formát cinemascope a modřanské kino se tímto formátem mohlo pochlubit jako teprve druhé v Praze po legendárním kině Alfa na Václavském náměstí. V letech 1969 až 1971 bylo kino rekonstruováno do současné podoby.

Po roce 1990 byl v restituci objekt navrácen rodině původního majitele. Provoz kina však až do roku 1998 zajišťovala obec. V tomtéž roce se novým provozovatelem stala firma Broadway, která se však po necelých třech letech rozhodla provoz kina zcela ukončit.

Nynější majitelka, vnučka posledního vlastníka před zestátněním v roce 1945, se však i přes lukrativní nabídky snažila zachovat původní poslání a dostát poslednímu přání svého dědečka, aby v objektu byl nadále provozován biograf.

Tradice kina naštěstí nebyla přerušena. 15. února 2002, se opona opět otevřela a představením filmu Tmavomodrý svět začalo psát kino svoji další kapitolu...

Netrvalo to však dlouho a na kino se přiřítila další pohroma – povodeň. 12.srpna 2002 se ještě naposledy promítal film Divoké včely. Kolem kina bylo velmi rušno, protože tudy vede jedna z mála cest k řece. Průchod po železniční trati však byl uzavřen nornou stěnou, protože hladina řeky byla již příliš vysoko. Stovky zvědavců se tak ještě večer chodily dívat na rozvodněnou Vltavu z nástupiště zastávky ČD. Druhý den dopoledne již byla voda v kotelně a odpoledne u schodů do kina. Kudy se tam dostala? Norná stěna příliš netěsnila, ale průsaky by zřejmě zvládly odčerpávat čerpadla zpět do řeky. Kamenem úrazu se staly kanály, o kterých se před povodní tvrdilo, že mají zpětné klapky. Metrové gejzíry vody z nich tryskající o tom nesvědčily... Ve středu 14. srpna dosáhla voda v předsálí výšky 195 cm. Většina zařízení a vybavení kina byla buď totálně zničena nebo poškozena. Budoucnost kina byla náhle zase velmi mlhavá...

Majitelka kina Bohuslava Gregerová se však opět rozhodla kino obnovit, za což je třeba jí na tomto místě poděkovat. Paní Gregerová mohla po této události kino přestavět na něco zcela jiného, protože dům čekala generální oprava. Ona se však opět rozhodla pro kino.

Tehdejší nájemce však z ekonomických důvodů musel ukončit 31. 12. 2004 svou činnost.

Od 1. ledna 2005 Modřanský biograf převzala Pražská umělecká společnost.

Kino je v současnosti jedním z několika mála klasických pražských kin. Stará kinosedadla s koženkovým polstrováním byla povodní zcela zničena. Nová byla vybrána s ohledem na zachování atmosféry starého biografu, přesto Vám nabídnou dostatečné pohodlí ke shlédnutí Vašich oblíbených filmů.

Z původních 286 míst a 21 řad má kino po opravě 200 sedadel v patnácti řadách. Nově je kino také vybaveno prostorovým zvukovým systémem Dolby Stereo SR (Spectral Recording). Do sálu bude i nadále možné vzít občerstvení zakoupené u našeho baru.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit

Hodnocení návštěvníků: 1.0000

zdroj: www.KrasneCesko.cz