Chvaletice (msto)


Seznam lokalit v okol


msto, mstys Chvaletice (msto) vzdlenost: 0 km

hvaletice leí 25 km od Pardubic na rozhraní Chvaletické pahorkatiny celku elezných hor (esko-moravská soustava) a Pardubické kotliny celku Východolabské tabule (soustava eská tabule) v nadmoské výšce 210 a 310 m.n.m. V písemných zprávách se Chvaletice objevují poprvé v roce 1393, kdy byl dvr s tvrzí u obce majetkem Hereše z Chvaletic, roku 1407 pak Myslibora. K 1. lednu 1975 se stala souástí Chvaletic obec Telice (Telice byly od roku 1720 osada Chvaletic, od roku 1953 samostatná obec).

Zbytek pvodní obce (podstatná ást obce musela v padesátých letech ustoupit tb pyritové bidlice) Chvaletice se dnes nazývá Hornickou tvrtí, kde se nacházejí objekty hodné zájmu památkové pée, pedevším evangelický kostel pseudorenesanní z roku 1882. Ostroh pod kostelem je potom vyhlídkovým bodem poskytujícím rozhled do polabské krajiny. Pozornost a uritý stupe ochrany si zasluhuje potom celý areál kostela, fara i hbitov a škola v Hornické tvrti, realizovaná podle návrhu architekta epy. Statut msta získaly Chvaletice 1. ledna 1981. V souasné dob mají Chvaletice piblin 3300 obyvatel. Ve mst je základní škola, mateská škola, Stední odborné uilišt zemdlské a kulturní dm. Sluby obyvatelstvu zahrnují : poštu, lékárnu, knihovnu, kino, eskou spoitelnu, GECB a.s., kadenictví, zdravotní stedisko, penzion, benzínovou stanici, restauraní zaízení, obchody a podobn. Své místo má ve mst i TJ Energetik, FK Baník, Tanení klub a Tanení škola.

Nejvýznanjším pírodním fenoménem je tok eky Labe, který je regionálním biokoridorem a základním mstotvorným initelem. Mstem prochází té významný elezniní koridor - tra Praha-eská Tebová. V zastavném území Chvaletic se nachází dostatek zelen, byla postavena istírna odpadních vod. Nejvýraznjším subjektem v lokalit je elektrárna o výkonu 4x200 MW, postavená v druhé polovin sedmdesátých let. Dále zde psobí drobní a stední podnikatelé.


Kompletn informace o lokalit > | Pidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz