Kostel Povýšení svatého Kříže - Židlochovice (kostel)


Seznam lokalit v okolí


kostel, kaple, katedrála, rotunda, synagoga Kostel Povýšení svatého Kříže - Židlochovice (kostel) vzdálenost: 0 km

Kostel Povýšení svatého Kříže se nachází na Komenského ulici. Byl postaven v letech 1724 až 1730 podle plánů vídeňského barokního architekta Johanna Lucase Hildebrandta. Základní kámen položil již v roce 1717 tehdejší majitel židlochovického panství hrabě Philip Ludwig Wenzel Sinzendorf. Příprava stavby trvala 7 let. Bylo vykoupeno sedm domů, které byly následně zbořeny. Mezi nimi byly také lisovny vína a vinné sklepy. Stavební práce řídil vídeňský stavitel Ludwig Sebastian Kaltner.

Interiér jednolodního kostela je vyzdoben gotickou plastikou Panny Marie z roku 1500, která je nazývána židlochovickou madonou. V současné době je v kostele instalována její kopie, originál je uložen v Moravském zemském muzeu v Brně. Čtyři cechovní lavice s vysokými figurálně řešenými svícny pocházejí z let 1732 a 1754. Autorem obrazů na bočních oltářích je Georg Metzler.

V polovině 19 století byla věž a střecha kostela poničena vichřicí. Původní cibulovitá věžní báň byla nahrazena osmihranným jehlanem a střecha kostela byla zvýšena tak, že na východní straně zcela překryla věžní okna.

Schodiště ke vstupu do kostela bylo realizováno až v roce 1949. Sochy zde umístěné pocházejí z roku 1746 a jejich autorem je Johann Stern ze Štýrského Hradce. Sochy zosobňují svaté Floriána, Leonarda, Mikuláše, Urbana a na nejvyšším stupni jsou umístěny dvě sochy svatého Jana Nepomuckého. 


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit




zdroj: www.KrasneCesko.cz