Bílá hora (kopec)


Seznam lokalit v okolí


vrchol Bílá hora (kopec) vzdálenost: 0 km

Historie Bílé Hory a okolí - Bílá hora je pomístní název pro 381 m vysoký kopec, nacházející se na severozápadním okraji Prahy. Údajně je pojmenovaná podle opukových lomů, které zde bývaly a svítily do dálky, nebo podle pohanského boha Běloboga. Přesně vymezit velikost území je nemožné, ale vrchol kopce se nalézá v místě mohyly, připomínající známou bitvu.


Tento vrchol se nachází na katastrálním území Ruzyně, dnes součást Městské části Praha 6, ale definovat pouze toto území jako Bílou horu není možné. Existuje usnesení ze dne 1.7.1921 o administrativním odloučení Bílé hory od obce Řepy a připojení k Praze. Bílá hora se měla stát součástí Břevnova. Ale mohyla s okolím, tento vrchol Bílé hory byl přičleněn ku Praze až s Ruzyní dne 1.7.1960. Aby to nebylo málo, kostel P.Marie Vítězné a Velká hospoda na Bílé hoře o jejichž lokaci na Bílé hoře není pochyb, patří do k.ú. Řepy. Velká hospoda navíc těsně sousedí s k.ú. Břevnov. Je otázkou, zda se sem dá zahrnout i obora s letohrádkem Hvězda, která však patří do k.ú. Liboc. A pak hledejte nějaké hranice...


Bělohorská pláň s letohrádkem Hvězda v pozadí Bílá hora vstoupila do povědomí především tím, že se tu odehrála známá bitva, která změnila dějiny Evropy. Je paradoxní, že hlavní bitva se odehrála na území Řep, na vrcholu hory se bojovalo (byla zde dělová opevnění) až v závěrečné fázi bitvy, která skončila u zdi obory, resp. dobíjením nepřátel uzavřených v oboře.


Vrchol Bílé hory se stal po připojení Ruzyně ku Praze v roce 1960 se svými 381 m.n.m. nejvyšším místem Prahy. Tento primát vydržel pouze 14 let.


Při posledním rozšiřování Prahy v roce 1974 byla připojena nedaleká Kopanina (dnes Městská část Praha-Zličín, správní obvod 17 Praha-Řepy). Nejvyšší bod převyšující Bílou horu přesně o 10 metrů (391 m.n.m.) se nalézá poblíž Rozvadovské spojky a Shoping Parku Praha (známějšího podle největšího obchodu Tesco), několik desítek metrů za budovou obchodu Ikea Praha.


A aby byla informace o výškových rekordech úplná - nejnižším bodem Prahy je hladina Vltavy opouštějící město (Městská část Praha 8) ve výšce 177 m.n.m.


Na nejvyšším místě Bílé hory se nachází mohyla jako připomínka známé bitvy. Byla navršena na paměť třístého výročí v roce 1920, což připomíná nápis: PADLÝM BOJOVNÍKŮM SOKOLSKÁ ŽUPA PODBĚLOHORSKÁ 1620 - 1920


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz