Hospitál Kuks (historická budova)


Seznam lokalit v okolí


historická budova Hospitál Kuks (historická budova) vzdálenost: 0 km

Zakladatelem zámku a špitálu František Antonín Špork (1662-1738) náležel k nejvzdělanějším osobnostem barokní doby. Po dobrozdání o léčivosti pramenů vybudoval v Kuksu lázně, které byly začátkem 18. století srovnatelné s evropskými lázeňskými středisky a zároveň se staly místem, kde se setkávali politikové, vědci i umělci. Lázeňská budova s kaplí byla vybudována již v letech 1692-1695 na levém labském břehu. Roku 1711 k nim přibyl zámek, divadlo a do roku 1722 byl dokončen lázeňský dům a Dům filosofů, v němž byla uložena bohatá knihovna. Až na široké schodiště k Labi a hostinec se z této části nedochovaly žádné pozůstatky. Architektonické skloubení této části areálu bylo patrně dílem italského architekta G. B. Alliprandiho, který navrhl stavbu špitálu s ústřední budovou kostela Nejsvětější Trojice s kryptou na protějším pravém labském břehu. Stavbu provedl v letech 1710-1712 italský stavitel Pietro Netolla s kameníkem Pietrem Antoniem della Torre. Špitál nechal založit Špork pro 100 chudých a zestárlých poddaných hradišťského panství. Hlavní pozoruhodností Kuksu je sochařská výzdoba před průčelím kostela a špitálu z let 1712-1731. Jejím autorem je sochař vrcholného baroka v Čechách Matyáš Bernard Braun. Ve 24 alegorických sochách Ctností a Neřestí, v alegorii osmi Blahoslavenství, v plastikách Náboženství, Andělů smrti i v soše Křesťanského rytíře vyjádřil smýšlení a postoj hraběte Šporka ke světu i životu. Mezi evropské unikáty se řadí barokní lékárna s původním mobiliářem z 1. poloviny 18. století. Ke Kuksu patří ještě Betlém s Braunovými sochami a reliéfy tesanými přímo do pískovcových skal.

NKP Hospital Kuks je bývalý  klášter se špitálem a kostelem Nejsvětější Trojice a hrobkou rodiny Sporck. Lázeňský zámeček stál na protilehlém svahu, nad schodištěm, které se dochovalo. Z původního lázeňského areálu zůstalo jen torzo – Hospital, schodiště k bývalému zámečku a několik lázeňských budov.

Hospital je dnes nejvýraznější dominantou památkové rezervace Kuks. Prohlídka barokního komplexu zahrnuje historickou expozici, barokní lékárnu z roku 1743, druhou nejstarší v ČR, lapidárium soch M. B. Brauna, kostel a zahradu.

PROHLÍDKOVÉ TRASY

HOSPITAL  Hlavní prohlídkový okruh Vás zavede do vnitřních prostor kukského špitálu, mj. do bývalého hlavního nemocničního sálu, kostela Nejsv. Trojice, sakristie nebo barokní lékárny U Granátového jablka. Na modelu kukského údolí poznáte historii tohoto unikátního barokního komplexu, obrazová výzdoba přibližuje osobnost zakladatele Kuksu Františka Antonína Šporka či osudy pečovatelů kukského hospitalu - milosrdných bratří. V lapidáriu se seznámíte s originály alegorií Ctností a Neřestí od nejvýznamnějšího českého barokního sochaře Matyáše Bernarda Brauna. Hlavní hospitální chodba nabízí nově restaurovaný cyklus nástěnných maleb Tanec Smrti.  Komentovaná prohlídka vychází podle okolností ve čtvrt, půl, tři čtvrtě či celou hodinu. Max. počet účastníků ve skupině je 45.  Prohlídka trvá cca 55 - 65 min. Trasa je přístupna bezbariérově.

ŠPORKOVSKÁ HROBKA  V klenutém prostoru krypty kostela Nejsv. Trojice se seznámíte s příběhem pochovaných členů rodu Šporků, počínaje zakladatelem Kuksu F. A. Šporkem. Komentovaná prohlídka navazuje na předchozí trasu, popř. na návštěvu Českého farmaceutického muzea. Prohlídka trvá cca 10 min. Trasa je bohužel velmi špatně přístupná pro vozíčkáře.

HISTORIE LÉKÁREN Expozice Českého farmaceutického muzea zvaná "Kouzlo apatyky" představuje vývoj lékáren od baroka do 20. století, a další oblasti farmacie jako výzkum školství nebo vojenská farmacie. Vystaveny jsou soubory léčiv rostlinných, minerálních a chemických i živočišných, jako jsou švábi, stonožky, mumie a jiné. Svou výtvarnou krásou zapůsobí hmoždíře, reliéfy, obrazy a lékárenské nádoby. Návštěvník si může vyzkoušet roli lékárníka a rozmělňovat léčiva v třence, vyrábět tablety či vylisovat čípky, anebo ve výdejním boxu číst recepty, vydávat léky a podávat rady o jejich užívání. Komentovanou prohlídku lze absolvovat v návaznosti na hospital, popř. samostatně. Prohlídka trvá cca 25 - 35 min. Trasa je přístupna bezbariérově.

HISTORIE VÝROBY LÉKŮ  Čerstvá instalace Českého farmaceutického muzea zvaná "Z apatyky do fabriky" v přízemí konventu Vám ukáže výrobu léčivých přípravků od lékárny až po průmyslovou výrobu v továrnách. Upoutá množstvím nástrojů, obalů, receptur či reklamních lístků a kromě ručních tabletovaček, vah, pilulkovnic, plniček tub nebo lisů na čípky tu jsou i opravené a restaurované destilační přístroje, plnička ampulí, míchačka pro hromadnou výrobu mastí, dražovací buben, perkolátor, míchadla a spoustu dalších strojů, zařízení a mašinek. Prohlídka je bez průvodce. Na zvídavé otázky odpoví fundovaný personál. Čas prohlídky je individuální, jistě alespoň 20 min. Trasa je přístupna bezbariérově.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit

Hodnocení návštěvníků: 7.7500













zdroj: www.KrasneCesko.cz