Velká Jesenice (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Velká Jesenice (obec) vzdálenost: 0 km

Od města Česká Skalice, proslavené dílem Babička od Boženy Němcové, rozprostírá se jednu hodinu k jihu, samozřejmě pěšky, obec Velká Jesenice. Ta je již připomínána od roku 1350, kdy zde stával hrad držený Bochovskými z Bochova. Ti prodali roku 1495 Velkou Jesenici Mikuláši Trčkovi z Lípy na Lichtenburku(Opočně), hejtmanu království českého. V letech 1524-1654 byla Velká Jesenice opět zemskodeskovým statkem. Z majitelů jsou známi Strakové z Nedabylic a Šťastní Panští ze Střezetic a na Jesenici. Následně byla Velká Jesenice až do roku 1848 připojena k opočenskému panství. Od té doby je Velká Jesenice samostatnou obcí.
Obec má tři části Velkou Jesenici, Veselici a Volovku, jež mají společný obecní úřad, který je i centrem založeného Mikroregionu Metuje. Ten sdružuje obce při řece Metuji a jsou jimi Bohuslavice, Černčice, Jasenná, Nahořany, Říkov, Rychnovek,  Slavětín, Šestajovice, Velká Jesenice a Vršovka. Do budoucna se počítá, že nejen řeka Metuje, ale i cyklostezky budou spojovat tyto krásné koutky naší vlasti. Oč z kulturních památek, do dneška dochovaných, ochudila historie naší obec, o to více se dnes vytváří pro historii našich potomků. Obec udržuje v chodu místní základní školu s pěti ročníky, mateřskou školu, převzala do své péče chovný rybník, snaží se o zachování prodejny a pošty, nemalé částky věnuje na provoz obecní knihovny s přístupem na internet a automatizovaným knihovním systémem, postavila novou vlakovou zastávku, převzala do své péče vodovodní a kanalizační síť, vystavěla kořenovou čističku odpadních vod, zřídila ordinaci lékařům, vystavěla tenisové a volejbalové kurty, hodné větších měst. V současné době je ve výstavbě tělocvična, která by měla sloužit nejen ke sportovnímu ale i kulturnímu vyžití.
Obec plánuje do budoucna na svých pozemcích u přehrady Rozkoš vybudování rekreační vesničky s golfovým hřištěm.
Urbanistický plán Velké Jesenice přecházející z papíru ve skutečnost mění tvář celé obce. Z obyčejné tuctové Popelky se postupně stává krásná princezna. Přijďte se sami přesvědčit.

Obec je již připomínána od roku 1350, kdy zde stával hrad držený Bochovskými z Bochova. Ti prodali roku 1495 Velkou Jesenici Mikuláši Trčkovi z Lípy na Lichtenburku (Opočně), hejtmanu království českého. V letech 1524-1654 byla Velká Jesenice opět zemskodeskovým statkem. Z majitelů jsou známi Strakové z Nedabylic a Šťastní Panští ze Střezetic a na Jesenici. Následně byla Velká Jesenice až do roku 1848 připojena k opočenskému panství. Od té doby je Velká Jesenice samostatnou obcí. Obec má tři části, Velkou Jesenici, Veselici a Volovku, jež mají společný obecní úřad, který je dnes i centrem založeného Mikroregionu Metuje. Ten sdružuje obce při řece Metuji a jsou jimi Bohuslavice, Černčice, Jasenná, Nahořany, Říkov, Rychnovek, Slavětín, Šestajovice, Velká Jesenice a Vršovka. Do budoucna se počítá, že nejen řeka Metuje, ale i cyklostezky budou spojovat tyto krásné koutky naší vlasti.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit

Hodnocení návštěvníků: 10.0000

zdroj: www.KrasneCesko.cz