Rožnov (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Rožnov (obec) vzdálenost: 0 km

Obec Rožnov leží v Královéhradeckém kraji  přibližně 5 km od Jaroměře a 20 km od Hradce Králové. Pod obec Rožnov spadá přidružená část Neznášov. Obě se pak rozprostírají v údolí několika kopců - Chloumek, Prašivka, Bezděk a Libina. Obcí Rožnov protéká potok Jordán vytékající z nedalekého rybníku nazývaného Rašelina, který je používán pro těžbu rašeliny, využité k léčebným procedurám v Lázních Velichovky.

 První písemná zmínka o obci pochází z roku 1387, kdy obec patřila k tvrzi ve Rtyni a majitelem byl Ješek řečený Šváb. Postupem času pak patřila obec držiteli hradu Vřešťova, dále pak obec spadala pod panství Smiřické. Po rozdělení panství patřila obec pod Hořiněves, po roce 1790 ji Josef II. s celým panstvím připojuje opět k panství Smiřickému. Po zrušení roboty roku 1848 se obec osamostatnila.

Obec Rožnov i s částí Neznášov má ke dni 1.1.2008 celkem 393 obyvatel. Do obce Rožnov i její části Neznášov je zaveden plyn a v současné době probíhá výstavba obecního vodovodu. Splašková kanalizace je ve stádiu územního řízení. Obec je pokryta signálem pro bezdrátové připojení k internetu, které dnes nabízejí celkem dvě firmy. V obci je hasičská zbrojnice, fotbalové hřiště, sokolovna, pohostinství, nohejbalové hřiště se dvěma kurty a hasičská nádrž. Větší firmou v obci je společnost Agro Jaroměř spol. s.r.o.

Spojení obce z okolím umožňuje autobusová doprava. V obci se křižují dvě autobusové linky, jedna spojující lázeňskou obec Velichovky s Hradcem Králové a druhá spojující Habřinu s Jaroměří. Možnosti dopravy rozšiřuje vlaková doprava se zastávkou v Semonicích, vzdálenou 1 km od obce Rožnov.

První písemná zpráva o obci Rožnov je z 5. července 1387, tehdy Rožnov náležel k tvrzi ve Rtyni a majitelem byl Ješek, řečený Šváb. Ten postupuje tyto dva majetky Mikešovi z Kunratic. V Profousově místopisu je psáno, že jméno Rožnov je odvozeno od německého Rosse, což znamená růže. Kolem Rožnova se pravděpodobně vyskytovala v hojném počtu niva porostlá mnoha keři šípkových růží. Ke konci 15. století patřil Rožnov Věnkovi Kordulovi ze Sloupna, držiteli hradu Vřešťova.

První zmínka o Neznášově je již z roku 1371, kdy ves držel Ješek z Neznášova. Bavor, Ješek i Majnuš z Neznášova pocházeli z vladyckého rodu Rodovských z Hustířan. Bavor z Neznášova založil a vystavěl u Neznášova hrad Rotemberg. O tomto hradu je zmínka již v urbáři Smiřického panství z roku 1550. Neznášov byl v držení rodu Rodovských z Hustířan až do začátku 17. století.

Roku 1618 se obě obce dostávají pod panství Smiřické, jehož majitelem je rod Trčků z Lípy.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz