Lhota pod Hořičkami (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Lhota pod Hořičkami (obec) vzdálenost: 0 km

Obec Lhota pod Hořičkami se skládá ze tří obcí a to : Lhota pod Hořičkami, Světlá a Újezdec. Založení obce se datuje do první poloviny 13 století, první písemná zmínka je z roku 1405. Nacházíme se v jižní části okresu Náchod, nedaleko České Skalice, ve východní části katastru sousedíme s národní přírodní památkou Ratibořice - Babiččino údolí. Od začátku 15. století patřila Lhota k hradu Visbmurk, od 16. století připadla ke hradu Rýzbmurk. Od r. 1628 přináležela Lhota k ratibořickému statku. Během třicetileté války změnila majitele, stal se jím hrabě Octavio Picolomini, kterému patřilo rozsáhlé náchodské panství. Na sklonku 18. století náchodské panství a tím i Lhotu získává vévoda Petr Biron a po něm pak dcera kněžna Kateřina Zaháňská. V obci kostel nikdy nebyl, obec vždy patřila pod farnost Hořičky.

Škola zde byla založena již r. 1848. Samotná škola byla postavena v rekordním čase 3 měsíců v r. 1897 a začala vyučovat 57 žáků. Zrušena byla v r. 1945.

Vodovod byl v obci vybudován již v letech 1925-1927, elektrifikována byla v roce 1930.V současnosti naše obce čítají 260 obyvatel, patříme mezi obce ekonomicky slabší, ale podařilo se nám vybudovat ve Světlé nový vodovod, sedm moderních bytů, plynofikaci všech obcí, zpevnění obecních komunikací a další akce menšího rozsahu. Postrádáme bohužel významné pamětihodnosti, vyjma dřevěnné zvoničky ve Světlé z r. 1764, která je zařazena do seznamu historických památek. 
Dostupnost obce je silnicí III/30420, autobusová linka Česká Skalice- Červený Kostelec.
Vybavení – prodejna smíšeného zboží, možnost ubytování v obecní garsonce, kadeřnictví, pohostinství „Pod větrníkem“, místní klubovna.
Zajímavosti – krásná přírodní krajina podél Větrnického a Válovického potoka, západně od Světlé přístup do blízkého Babiččina údolí a na Rýzmburk.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz