Heřmanice (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Heřmanice (obec) vzdálenost: 0 km

Na heřmanické tvrzi se narodil 14.9.1583 Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna. Slovutní astrologové později spočetli, že toho dne došlo ke vzácnému postavení planet slibujícímu zrocencům oslnivou kariéru.

Budoucnost v Heřmanicích však oslňující nebyla. Panství čítalo sedm vesnic s devadesáti dvěma poddanými. Matka zemřela, když mu bylo jedenáct. Brzy poté, v roce 1595, dvanáctiletý sirotek rodnou ves opouští.

Heřmanice jsou přesto prvopočátkem velikého příběhu a jeho první stopy zde jsou. Náhrobky obou rodičů nalezneme zasazeny ve vnitřních zdech kostela sv. Maří Magdaleny spolu s valdštejnským erbem. Tvrz stávvala na místě domu č. 4. A ještě něco dávného a významného ve vsi stále je a trvá bez ustání - řeka Labe. Široká je tu jen tolik, že ji každý kluk dokáže přehodit kamenem. Teče ještě na jihovýchod, k Dunaji; teprve v kraji se začne velikým obloukem otáčet, sílit a pak zamíří na sever. Kolikrát se tam setkají. On bude už zralým mužem, stratégem třicetileté války, přemísťujícím obrovskou armádu z jednoho břehu na druhý - ona širokým evropským tokem blízko ústí.

Mihnou se v takové chvíli vzpomínky na společné dětství? Netušíme. V Heřmanicích si připomeňme, že výpravy kluků bývají tajné a navazují se při nich zpravidla velmi důvěrná přátelství...


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz