Dolany (obec)


Seznam lokalit v okol


obec, osada Dolany (obec) vzdlenost: 0 km

Prvn psemn zprva o Dolanech pochz z roku 1549 v zpisech ednch knih archivu Jaromskho. Prvopotky vzniku obce jsou mnohem star a byly dny kvalitou pdy, kter umoovala zemdlskou innost v minulosti a po souasnost. O zpracovn historie obce a celho Nchodska se zaslouil jeden z prvnch buditel eskho nroda Josef Myslimr Ludvk / 1796 1856/, kter se v p.4 v Dolanech narodil. K 100. vro narozen byla osazena pamtn deska na rodnm dom k uchovn pamtky vzken nroda eskho.

V roce 1960 se staly Dolany stediskovou obc a vykonvaj sprvu pro ostatn mstn sti obce / slavky, Sviniany, Krabice a Sebu /, kter byla do tohoto roku soust obce Chvalkovice.

Vmra k.. Dolany in 604 ha v nadmosk vce 274 m. Poet obyvatel obce v roce 1869 inil 430 a pi poslednm stn v r. 2001 bylo 238 trvale bydlcch oban. Povenm adem pro obec je msto Jarom.Obec je zizovatelem zkladn koly / 1.- 5. ronk/, jej soust je matesk kola a koln jdelna.V obci psob nkolik zjmovch sdruen /divadeln soubor, TJ Dolany, 3 sbory dobrovolnch hasi, mysliveck sdruen a dtsk oddly/ Kvalitn pdn fond umouje hospodaen nkolika rodinnm farmm a Zemdlskmu drustvu Dolany, kter je vyhlenm pstitelem jablek v rmci R.

Ron rozpoet obce se pohybuje v daovch vnosech ve vi 3-4 mil. K . Obec je provozovatelem koenov istrny odpadnch vod ve Svinianech, 2 mstn sti obce jsou plynofikovny, provedeny rekonstrukce veejnch osvtlen a nzkho napt.V roce 2004 bude zahjena rekonstrukce sokolovny v Dolanech a plynofikovny Sviniany.


Kompletn informace o lokalit > | Pidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz