Dolany (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Dolany (obec) vzdálenost: 0 km

První písemná zpráva o Dolanech pochází z roku 1549 v zápisech úředních knih archivu Jaroměřského. Prvopočátky vzniku obce jsou mnohem starší a byly dány kvalitou půdy, která umožňovala zemědělskou činnost v minulosti až po současnost. O zpracování historie obce a celého Náchodska se zasloužil jeden z prvních buditelů českého národa Josef Myslimír Ludvík / 1796 – 1856/, který se v čp.4 v Dolanech narodil. K 100. výročí narození byla osazena pamětní deska na rodném domě k uchování památky vzkříšení národa českého.

V roce 1960 se staly Dolany střediskovou obcí a vykonávají správu pro ostatní místní části obce / Čáslavky, Svinišťany, Krabčice a Sebuč /, která byla do tohoto roku součástí obce Chvalkovice.

Výměra k.ú. Dolany činí 604 ha v nadmořské výšce 274 m. Počet obyvatel obce v roce 1869 činil 430 a při posledním sčítání v r. 2001 bylo 238 trvale bydlících občanů. Pověřeným úřadem pro obec je město Jaroměř.Obec je zřizovatelem základní školy / 1.- 5. ročník/, jejíž součástí je mateřská škola a školní jídelna.V obci působí několik zájmových sdružení /divadelní soubor, TJ Dolany, 3 sbory dobrovolných hasičů, myslivecké sdružení a dětské oddíly/ Kvalitní půdní fond umožňuje hospodaření několika rodinným farmám a Zemědělskému družstvu Dolany, které je vyhlášeným pěstitelem jablek v rámci ČR.

Roční rozpočet obce se pohybuje v daňových výnosech ve výši 3-4 mil. Kč . Obec je provozovatelem kořenové čistírny odpadních vod ve Svinišťanech, 2 místní části obce jsou plynofikovány, provedeny rekonstrukce veřejných osvětlení a nízkého napětí.V roce 2004 bude zahájena rekonstrukce sokolovny v Dolanech a plynofikovány Svinišťany.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz